Rastoder: Multientičnost je danas ugroženija nego ikad

Šerbo Rastoder

Promjene koje su se desile u Crnoj Gori nakon 30. avgusta nijesu dale željene rezultate, a napredak u evropskim integracijama je zaustavljen. Nije došlo do najavljivanih reformi, nepotizam je i dalje izražen, a partijska pripadnost nastavlja da bude ključni faktor zapošljavanja i sticanja lične koristi.

Gradski portal pitao je crnogorske intelektualace, nekadašnje najglasnije zagovornike promjena u Crnoj Gori, da li su zadovoljni onim što je nova vlast postigla od 30. avgusta 2020.

Jedan od vlasnik medijskog koncerna Vijesti, profesor na UCG Miodrag Perović, prije 30. avgusta aktivno se zalagao za promjenu tadašnje multientičke i prozapadno orijentisne vlasti, tvrdeći da će URA i Demokrate i DF biti u stanju da „obnove Crnu Goru”. Istovremeno, profesor Perović pozdravio je dogovor tri pobjedničke koalicije da “ne otvaraju teme koje dijele crnogorsko društvo”.

Na pitanje Gradskog portala da li je vlast koju je javno podržao ispunila njegova očekivanja i je li crogorsko društvo danas manje podijeljeno u odnosu na period prije parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020, profesor Perović nam je odgovorio da u ovom momentu ne može dati izjavu budući da “prethodnog mjeseca nije boravio u zemlji”, te da bi, prije komentara, morao da “sagleda situaciju i da dobije ozbiljniji uvid u političku i društvenu sliku”. Dodao je da će se uskoro rado odazvati pozivu Gradskog portala i odgovoriti na njihova pitanja.

Ista pitanja Gradski portal postavio je i nekadašnjem vođi “građanskih protesta” Džemalu Peroviću, ali ni on nije želio da govori o ovoj temi. Ipak, u kratkom i neformalnom razgovoru nam je kazao da se nakon gašenja pokreta „Odupri se“ udaljio od politike i posvetio maslinarstvu. Perović je rezignirano dodao da je “duboko razočaran onim što se dogodilo na crnogorskoj političkoj sceni”.

Nekadašnji član i jedan od osnivača Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević nije odgovarao na naše pozive, dok nam se novinar i pisac Balša Brković javio i obećao da će, po povratku sa godišnjeg odmora, rado odgovoriti na sva pitanja Gradskog portala.

Jedan od osnivača URA, istoričar Šerbo Rastoder, koji je nedavno napustio taj pokret, jedini se odazvao njihovom pozivu.

„Uvijek mislimo da smo danas bolji nego ranije, iako suštinski živimo istim životom. Ako bi se istorijskim parametrima mjerio trenutni stepen podijeljenosti crnogorskog društva, vidjeli bismo da on nije ništa veći nego prije 30 godina. Sva demokratska društva su podijeljena, ali ta podijeljenost ne podrazumijeva ovoliku tenziju i napetost kao u Crnoj Gori. Upoređivanje podijeljenosti crnogorskog društva prije i nakon 30. avgusta 2020. proističe iz naše sklonosti da prenaglašavamo ono što je manje-više postalo društveno prihvatljivo i normalno“, kazao je Rastoder.

„Za razliku od onih koji nakon 30. avgusta u Crnoj Gori vide samo negativne trendove, rekao bih da društvo koje je istinski multikulturalno, stabilno i institucijalno utemeljeno ne može biti uništeno za tako kratko vrijeme. Multietničnost je plemenita ideja koja je bila na agendi određene politike izvjesno vrijeme. Međutim, ta politika nije uspjela da to stabilizuje i institucijalizuje. U tom smislu, multientičnost je danas ugroženija nego ikad i teško je pretpostaviti kuda će ići ovi procesi. Sigurno je da plaćamo danak nezavršenim procesima“, istakao je Rastoder.

Rastoder ne vidi veliku razliku u funkcionisanju stare i nove vlasti.

„I danas imamo korupciju, partijsko zapošljavanje, klijentelizam, što pokazuje da političke elite svoje deklarativne stavove ne uspijevaju pretvoriti u realnost. Sa tog stanovišta nemam pozitivno mišljenje o novoj vladi, iako mislim da određeni procesi koje je ta vlada najavila garantuju bolju i perspektivnu budućnost“, zaključio je Rastoder.

PREUZETO: GRADSKI PORTAL