PROMOVISAN “GLASNIK BIHORA” U HANOVERU – ŠABOTIĆ: OVO JE KULTURNA MISIJA

U Hanoveru promovisan "Glasnik Bihora"

Na tradicionalnim „Prvomajskim susretima“, koji se organizuju u njemačkom gradu Hanoveru u organizaciji Udruženja „Evropa za Petnjicu“, i ove godine priređen je raznovrstan kulturno-umjetnički program u okviru koga je promovisan stručno-naučni časopis „Glasnik Bihora“, čiji je izdavač JU Centar za kulturu opštine Petnjica. 

Promotori časopisa bili su Sinan Tiganj i Sait Šabotić, a moderator Saka Cikotić. Najavljujući promotore „Glasnika Bihora“, gospodin Cikotić je naglasio da snaga Bihora leži u njegovoj duhovnosti i želji da se nadvlada ravnodušnost.

U tom kontekstu i treba sagledavati stvaranje humanih i kreativnih ideja koje mogu pomoći prosperitetu regiona koji nastoji da odgovori svim izazovima koji se pred njega postavljaju. Za sve takve ideje otvorene su stranice ovog časopisa. Samo sa duhovnom snagom, istakao je Cikotić, mogu se trasirati putevi budućnosti i modernih integracija u kojima se nalaze balkanska društva. 

Pozdravljajući prisutne i zahvaljujući na gostoprimstvu, direktor JU Centra za kulturu  Sinan Tiganj je u svom obraćanju prisutnima, naglasio da je ideja za pokretanje časopisa „Glasnik Bihora“, dugo bila samo ideja, dok konačno nije pretočena u konkretnost organizovanjem naučnog skupa o Bihoru kroz prošlost.

Nakon tog događaja od svih učesnika naučnog skupa zatražena su saopštenja, koja su 2016. godine, objavljena u prvom broju „Glasnika Bihora“. Tim izuzetnim događajem pokazalo da su se stekli uslovi za nova pregnuća i otvaranje Bihora za kulturna strujanja prisutna u širem regionu. Tokom daljeg izlaganja, Tiganj je naglasio da će Centar za kulturu ubrzo publikovati i četvrti broj „Glasnika“ u kome će se naći novi sadržaji, novi saradnici i nove teme vezane za različite aspekte Bihora.

Na kraju svog obraćanja Tiganj se zahvalio svima onima koji su pružili podršku ovoj promiciji i pozvao je prisutne i na saradnju, prije svih one koji ovaj časopis dožive kao svoj ili u njemu prepoznaju nešto blisko njima.

Obraćajući se publici u dijaspori, urednik časopisa Sait Šabotić je kazao da je „priča o Glasniku Bihora“, duga 1.460 i da se u čitavom tom periodu istrajavalo na tome da je cilj ovog časopisa sagledavanje Bihora u svim njegovim segmentima i perspektivama, sagledavanje i prezentacija svih relevantnih tema koje se tiču prošlosti i sadašnjosti ovog kraja sa naučnog aspekta, prepoznavanje mogućnosti njegovog razvoja i iskorišćavanja potencijala i resursa sa kojima on raspolaže, prepoznavanje aktuelnih kulturnih potreba i modela i iniciranje saradnje sa sličnim časopisima u okruženju.

U ovom „duhovnom biseru“, kako je Šabotić nazvao „Glasnik Bihora“, otvoren je prostor za sve zainteresovane istraživače koji se bave tzv. „lokalnim temama“, koje su u vremenu opšte globalizacije, zbog svojih specifičnosti, ipak ostale značajne za očuvanje prepoznatljivosti regiona kakav je Bihor.

Posebna pažnja, kako je naglasio Šabotić, mora se posvetiti tome da ovaj časopis nađe svoje mjesto na internet platformi, koja bi doprinijela njegovoj znatno većoj vidljivosti, učinila ga dostupnijim za korišćenje u naučnim bazama, što bi svakako uticalo i na citatnost njegovih sadržaja. Ističući dalje da podvizi posvećenika kulturi imaju trajan značaj, urednik Šabotić je napomenuo da će neki od narednih brojeva „Glasnika Bihora“ biti i tematski, što će ovom glasilu dati posebno mjesto u kulturi sjećanja i pamćenja. 

Šabotić je napomenuo i značaj Redakcijskog odbora časopisa u pružanju podrške u započetoj kulturnoj misiji. Na samom kraju on je prisutnima uputio i sljedeću poruku: „Čitajte naš časopis, pratite nas i sarađujte sa nama, a mi ćemo se truditi da iz broja u broj budemo što zanimljiviji, aktuelniji, kreativniji i iscrpniji“. 

ALMINA ŠABOTIĆ