PROROČIĆ: SJEĆANJE NA PROŠLOST POGLED NA BUDUĆNOST – DAN SANDŽAKA DANAS

Božidar Proročić

(Autorski tekst povodom 20. novembra Dana Sandžaka)

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista

Dana 20. novembra, Sandžak postaje mjesto đe se prepliću različite kulture, jezici i identiteti, a istovremeno se slavi zajednička prošlost, borba i stremljenja ka budućnosti. Tokom Drugog svjetskog rata, Sandžak je bio svjedok stvaranja posebne političko-teritorijalne jedinice unutar Jugoslavije, a njegov narod je zajedno stupao u borbu pod okriljem Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS).

Ono što čini Sandžak posebnim nije samo geografska oblast, već bogatstvo različitosti koje su oblikovale njegovu prošlost. Bošnjaci, Albanci, Srbi, Crnogorci i mnogi drugi narodi živjeli su zajedno, dijeleći sudbinu i ciljeve tokom svoje istorije ali i antifašističke borbe. Uprkos različitim jezicima i kulturama, njihova snaga ležala je u sposobnosti da pronađu zajednički jezik u borbi protiv fašizma. ZAVNOS, kao vrhovno političko tijelo u Sandžaku tokom Drugog svjetskog rata, predstavljao je istinsku manifestaciju multikulturalnog jedinstva. Bošnjaci, Albanci, Srbi, Crnogorci i drugi narodi sastajali su se kako bi donosili zajedničke odluke, stvarali zakonodavstvo, i oblikovali osnovne principe oslobođenja. Njihova saradnja nije bila samo odraz vojne taktike, već i živog svjedočanstva da različitost može biti izvor snage. Tokom tih godina, Sandžak nije samo bio poprište borbe, već i mjesto đe su se njegovali i čuvali kulturna baština svih zajednica. Jezička raznolikost, folklor, i tradicije obogatile su zajednički identitet Sandžaka. Ovaj period predstavlja ne samo stranu rata, već i vrijeme đe su se ljudi međusobno obogatili kroz razmjenu iskustava i vrijednosti.

Danas, Sandžak nastavlja svoj put kroz izazove i promjene, ali sa snažnim temeljima multikulturalne prošlosti. Različite zajednice u Sandžaku dijele zajednički prostor, razgovarajući, gradeći mostove i izgrađujući zajedničku budućnost. Snaga njihove borbe i zajedništva tokom Drugog svjetskog rata služi kao podsjetnik da je multikulturalnost nešto što treba njegovati i očuvati, jer je u njoj snaga koja pokreće društvo naprijed.

Sandžak, biser bogate istorije i različitosti, ponosno stoji kao spoj kultura koje čine srce ovog kraja. Novi Pazar, viševjekovni ponosni ekonomski i kulturni centar, predstavlja kamen temeljac ove po mnogo čemu jedinstvene baštine. U dubinama vjekova, Sandžak je svjedok prolaska raznih carstava i država, ali je očuvao svoj identitet i dušu. Otomansko carstvo ostavilo je neizbrisiv pečat, čineći vašu prošlost šarenom paletom koja se proteže kroz vrijeme. Ono što čini Sandžak posebnim je raznovrsne etničke i vjerske zajednice koja oživljavaju njegove ulice. Bošnjaci, su najbrojnija zajednica, sačuvali su svoj jezik, običaje i tradiciju, čineći da Sandžak diše sa duhom svojih stanovnika. U njegovom srcu živi magija jedinstva i tolerancije, đe Bošnjaci, Srbi, Albanci, Crnogorci zajedno čine jednu posebnu sliku. Neka njegova raznolikost bude vaša snaga, a ne slabost. Naša ljubav prema Sandžaku ne poznaje granice etničke pripadnosti, jer svi su oni građani ovog prlijelepog kraja. U jedinstvu leži njihova moć, a u poštovanju različitosti njihova autentičnost. Dok koračamo kroz ulice Novog Pazara, đe se prošlost susreće sa sadašnjošću, osjećamo ponos brojnih kultura i nasleđa. Svaki sokak nosi priču, svaki pogled na džamiju ili crkvu podsjeća nas na njihovu zajedničku prošlost i budućnost koju grade zajedno. Iako je prošlost Sandžaka obilježena raznim vladarima i imperijama, njihova zajednica je izrasla iz tih iskustava sa posebnim identitetom. Njihov ponos nije samo u arhitektonskim spomenicima, već u duhu zajedništva koji se prenosi s generacije na generaciju.

Sandžak, vaš dom, vaša ljubav,  a naša sudbina. Neka naša patriotizam bude most koji spaja srca i čini nas jačim. Ujedinjeni, sa poštovanjem prema svima, gradeći bolje sutra za naredne generacije, jer Sandžak je naše zajedničko blago koje treba čuvamo sa ljubavlju i poštovanjem. Sandžak je živi testament o bogatstvu i dubini njegovih naroda, izmiješanih u bogatm ćilimu života. Između drevnih karavanskih puteva i istorijskih bitaka, Sandžak proživljava kao priča o zajedništvu koje definiše suštinsku srž svih naroda ovog kraja. Draga braćo  Bošnjaci, Albanci, Srbi, Crnogorci, i ostali narodi. Želim vam srećan Dan Sandžaka! Neka 20. novembar bude svijetli praznik dobrote i dostojanstva svih naroda koji u ovom prelijepom prostoru žive zajedno. Sandžak  nosi u sebi bogatstvo različitosti i jedinstva, čineći ga posebnom i jedinstvenom. Neka ovaj dan bude prilika da slavimo zajedništvo, toleranciju i međusobno poštovanje koje čini temelj vašeg suživota. Ujedinjeni, možete graditi bolju budućnost za sve vas, đe će ljubav prema vašem zajedničkom domu biti jača od bilo kakvih podjela. Želim vam mirne i radosne trenutke u krugu porodice i prijatelja, te da ova čestitka doprinese toplini i radosti vašeg praznika.