IFTARSKO DRUŽENJE BIHORKI U PETNJICI

Sinoć je u Petnjici upriličeno iftarsko druženje za žene postače u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice iz Petnjice.

Iftar je bio upriličen u restoranu “Merak” a prisustvovalo je oko 70 žena iz naše opstine. Nakon iftara u džamiji je održano predavanje za žene. Predavanja su održale Esma Pramenko i Benita Klimenta. One su govorile o bitnosti ibadeta tokom ramazanskih dana, činjenju dobrih djela i načinu na koji se možemo najbolje približiti Gospodaru u ovim mubarek danima. Pozvale su vjernice na činjenje dobrih djela ističući da islam svakoj vjernici i svakom vjerniku preporučuje lijep ahlak a zabranjuje sve što ga kvari. Lijep ahlak donosi mir i spokoj zajednici. Osoba koja je nosioc lijepog ahlaka je omiljena kako kod Allaha i Poslanika, s.a.v.s., tako i kod ljudi a to je veoma važno u vremenu kada okolnosti i prilike u društvu izazivaju podjele među ljudima.

Organizatorke ovog druženja su članice Odbora za žene koji funkcioniše pri Medžlisu IZ u Petnjici u sastavu: Elmaza Muratović, Esma Pramenko, Benita Klimenta, Mihrija Škrijelj, Selma Adrović i Seida Ramčilović. One su prisutne poselamile u ime predsjednika Medžlisa IZ u Petnjici, Rifata Agovića i glavnog imama Huseina ef. Ramčilovića. Za naš portal su kazale da su ovakva ramazanska druženja veoma prijatna a naročito u sredinama u kojima žene nemaju priliku da se često okupe i druže. Posebna čar je u zajedničkim iftarima i ramazanskim ibadetima koji zbližavaju ljude i pozivaju ih na činjenje dobra.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Petnjici, Rifat Agović je za naš portal kazao da će Medžlis i dalje nastaviti sa aktivnostima za žene kojima će se unaprijediti položaj žena u zajednici i podsticati za veće učešće u javnom životu.

S.A.