Prezentovan Agrobudžet za 2023. u Petnjici (FOTO I VIDEO)

U sali Skupštine Opštine Petnjica održana je prezentacija Agrobudžeta za 2023 godinu. Sredstva koja  su Agrobužetom opredijeljena za ovu godinu iznose preko 66 miliona eura. Iz državnog budžeta opredijeljeno je 44,72 milona eura, iz donacija oko 11,5miliona, a iz kreditnih sredstava 9,8 miliona eura.

Vladalo je veliko interesovanje kod poljoprivrednih proizvođača iz Petnjice, pa je samim tim sala SO Petnjica bila ispunjena do poslednjeg mejsta.

Ispred Ministarstva poljoprivrede prisutnima se obratio Miroslav Cimbaljević, koji je kazao da ove godine po prvi put u govedarstvu i ovčarstvu najznačajnijoj stočarskoj grani smanjeni kriterijumi za sticanje premije, to znači da ukoliko poljoprivrednik posjeduje samo jedno grlo i bavi se govedarstvom moći će da aplicira za premiju.

Premija za krave i priplodne junice iznosi 85 eura i za ovce i koze 10 eura po grlu.

Agrobudžetom za 2023. godinu predviđena su veća izdvajanja u mnogim oblastima kreirane su nove mjere u živinarstvu i biljnoj proizvodnji.

Ono gdje je najviše bio fokus da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima jeste da se  osnaži premija koja se tiče mlijeka, iznos ukpne premije će biti 17 centi po litru proizvedenog mlijeka, što predstavlja uvećanje od 20% u odnosu na prethodnu godinu. Takođe će biti uvećane premije na sir sa osam na 10 centi.

Za sektor pčelarstva biće opredijeljeno 45% više novca nego lani. Povećana je podrška za nabavku matica sa pet eura po matici, na sedam eura. Povećana je podrška za nabavljanje voska, sa 50 odsto, na 60 odsto. Osim podrše za nabavku djelova košnica, ove godine je stvorena mogućnost pčelarima da nabave kompletne košnice.

Osnovna plaćanja u biljnoj proizvodnji ove godine biće uvećana sa 250, na 270 eura po hektaru. Ove godine su prvi put uvedena dodatna plaćanja za zasnivanje proizvodnje na prethodno nekorišćenom zemljištu u iznosu od 400 eura po hektaru. Tako da će premija za novozasnovani hektar iznostit 670 eura po hektaru.

Plaćanja za mlade farmere povećana su sa 10 na 70 eura po hektaru.

,,Ove godine će stepen kontrole biti na znatno većem nivou, zbog sve većih zloupotreba, vršiće se inspekcijski nadzori s jednim ciljem da opredijeljena sredstva odu u prave ruke, a ne da se zloupotrijebe” saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Takođe je stavljen fokus na razvoj ruralne infrastrukture gdje će iznos podrške biti 3,73 miliona eura.

Iz Odjeljenja poljoprivrede Petnjica su saopštili za portal Radio Petnjica, da će obavještavati putem sredstava informisanja poljoprivredne proizvođače, kada budu raspisani Javni pozivi, na koje mogu poljoprivrednici aplicirati.

Opširnije možete pogledati na našem YT kanalu Radio Petnjica.

ERIS BABAČIĆ