(VIDEO) EDI RASTODER, PRVI BIHORAC FUDBALSKI FREESTYLE MAJSTOR – POGLEDAJTE NJEGOVO UMIJEĆE

edi rastoder

Edi Rastoder, osamnoestogodišnji Bihorac pravi je umjetnik sa loptom i prvi Bihorac koji se bavi disciplinom freestyle u fudbalu.

Loptu je počeo da “pika” na školskom poligonu na Savin Boru.

Kao i svaki drugi dječak krenuo je da se igra fudbalom, ali je nakon 10 godina odlučio da ljubav prema ovom sportu pretoči u nešto drugo, nešto što je još uvijek nepoznato široj javnosti.

„Od svoje šeste godine zainteresovao sam se za fudbal. Trudio sam se iz velike želje da svakog dana treniram po sat, pa i dva.

Od svoje jedanaeste godine, vidio sam na youtube igru sa loptom, odnostno free style, kod Ronaldinja i taj stil mi se nevejrovano svidio, želio sam da  probam i naučim i uspio sam u tome“, kaže Edi.

“Freestyle fudbal je način sopstvenog izražavanja sa loptom svim djelovima tijela. Za neke to može biti sport, za neke hobi a ja to smatram svojim načinom života“, kaže Edi.

„Želio sam da ovladam loptom i imam potpunu kontrolu nad njom i počeo da se bavim freestyle fudbalom. U početku sam vježbao samo da bi mi vrijeme brže prolazilo, jer sam imao dosta slobodnog vremena, a zatim sam se stvarno zaljubio u freestyle“, govori Edi.

„Vježbao sam danima različite trikove jedan za drugim. U početku je bilo zaista teško.

Gledajući na youtube, uspio sam da savladam oko desetak ključih pokreta kao i kombinacija. Kroz vježbanje ovog sporta, uspio sam da uradim 1000 pimplanja loptom, kombinacija glave i stopala, moga sam još da nastavim ali mi je bio cilj da dođem do 1000” kaže Edi i dodaje da vrijeme koje mu je potrebno da uradi 1000 pimplanja je oko 15 minuta.

„S obzirom na to da mi je kuća blizu školskog poligona u Savin Boru, svakog dana sam vježabao“, kaže Edi.

Edi ističe da mu je želja da jednog dana bude profesionalni fudbaler i da osvoji zlatnu loptu.

„Možda nije skromno, možda je neostvarljivo ali makar potrudiću se da loptu sa kojom piplam, ponesem sa sobom, na svom nastupu na nekom svjetskom fudbalskom stadionu.

„Čuvam prvu loptu sa kojom sam počeo da pimplam, imam kolekciju sada već izbušenih lopti koje čuvam i nadam se da ću u mojoj kolekciji uvrstiti loptu sa nekog Svjetskog prvenstva, u kojem budem učestvovao kao fudbaler“, ističe Edi Rastoder.

Edi do sada nije igrao niti jedan fudbalski turnir, niti je nastupao za fudbalski klub. Želja mu je da igra profesionalni fudbal i da počnem u FK Petnjica ali zbog prevoza nije uspio da se upiše započne svoje fudbalske korake u Petnjici.

„Želja mi je svoje fudbalsko znanje, koja sam sticao svakog dana na mom poligonu u Savin Boru prenesem na travnati stadion, ali zbog daljine i prevoza nisam u mogućnosti da dolazim na treninge na stadionu u Gusarama“, kazao je Edi Rastoder.

Edi je sada završio srednju ekonomsku školu u Petnjici i svoje životne korake planira da pronađe negdje u nekom klubu u Njemačkoj ili Švedskoj i vjeruje da će njegov talenat tamo biti prepoznat i vrednovat.

ENKO KORAĆ