STRANKA PRAVDE I POMIRENJA INICIRA OTVARANJE INDUSTRIJSKE – BIZNIS ZONE

Opštinski odbor SPP Petnjica

Stranka pravde i pomirenja Crne Gore je pozvala sve subjekte u Petnjici da zajedno rade na prosperitetu Petnjice i boljem životu njenih građana. Saopštenje prenosimo u cjelosti.

Izuzetno loša ekonomska a samim tim i društveno-razvojna realnost opštine Petnjica datira decenijama unazad i kao takva izuzeta je od dnevno političkih pozicioniranja pa se nećemo osvrtati na razloge takvog stanja u kojem nažalost živimo.

Nećemo čak ni aktuelnu vladajuću strukturu u opštini ocjenjivati da li su i koliko uradili kako bi u Bihoru stvorili ambijent za ekonomski a samim tim i društveni oporavak Bihora.
Naša namjera i motiv apela je isključivo briga o tome šta trenutno i u skorijoj budućnosti svi zajedno možemo uraditi kako bi stvorili realne uslove da Bihor, ovakav kakav je, sa izobiljem resursa pretvorimo u dinamičan i prosperitetan kraj u kojem će Bihorci naći svoju sreću, tu na kućnom pragu.

Ono što je neophodno uraditi ka tom, nadamo se zajedničkom cilju, jeste formiranje industrijske-biznis zone u Petnjici.

Naime, ukoliko želimo otvoriti radna mjesta, mala i srednja preduzeća i ukoliko želimo privuću strane investitore a naš cilj je prije svega direktne investicije dijaspore, moramo mi u Petnjici pokazati ozbiljnost i sposobnost da stvorimo sve preduslove kako bi oni zaista i došli.

Kako biznis u rodnom kraju ne pokreće samo puka ljubav niti nostalgija pozivamo sve političke partije, ugledne pojedince, domaćine i sve one kojima je Bihor u srcu, kako na samom Bihoru tako i u dijaspori da zajednički započnemo taj proces, jer kao što smo svjedoci niko sa strane nam neće pružiti ruku ako mi naše ruke i našu pamet ne zaposlimo ka ostvarenju prosperiteta Bihora.

Iako su mnogi skeptični po pitanju razvoja Bihora i Petnjice mi iz SPP CG čvrsto vjerujemo da je on moguć u mnogo većoj mjeri nego što mnogi mogu i da zamisle. Mnoge privredne grane su vezane za čist, zdrav i plodan prirodni ambijent a to Bihor svakako jeste.

Proizvodnja hrane, poljoprivrednih proizvoda i mesa samo su jedan segment mogućeg razvoja. Naši vrijedni Bihorci širom svijeta dokazali su da ništa manje nismo uspješni i u mnogim drugim industrijskim granama i to na najzahtjevnijim zapadno evropskim tržištima.

Mnogi od njih su itekako zaintresovani da pomognu svom kraju, svom Bihoru na kojeg su toliko ponosni, ali prije toga mi na Bihoru moramo obezbjediti bar minimum uslova kako bi konkretizovali te svoje namjere.

Ne treba naglašavati da je elementarni uslov za privlačenje takvih investicija, kao i pomoć lokalnim poduzetnicima otvaranje biznis zone u Petnjici. Formiranje biznis zone jedno je od najsnažnijih sredstava u rukama lokalnih samouprava da u svoje okruženje privuče investitore kako bi otvorili svoje pogone i zaposlili lokalno stanovništvo. Povlastice i pogodnosti koje u biznis zonama pružaju lokalne samouprave u našem okruženju time pospješujući otvaranje radnih mjesta siguran su indikator kuda trebamo usmjeriti svoju energiju.

Ne želeći da ovu inicijativu pretvorimo u javni čas menadžmenta sa temom šta biznis zona sa svim povlasticama znači za jednu lokalnu sredinu a sigurni u našu namjeru da istrajemo na realizaciji iste još jednom pozivamo prije svega lokalnu javnost i dijasporu da podrže naše inicijativu i da konačno krenemo ka stvaranju uslova da oživimo i preporodimo Bihor.
Prvi korak ka tom cilju je odluka opštine Petnjica za formiranje biznis zone pa ćemo skladno tome u ime SPPCG na prvoj narednoj sjednici SO Petnjica uputiti i zvaničnu inicijativu.