UDRUŽENJE „DIVAN“ PRIPREMA NOVU KNJIGU „ANTOLOGIJA POEZIJE MOSTOVI PRIJATELJSTVA“

Uz podršku Agencije za ostvarivanje prava zajednica (AOPZ), Udruženje „Divan“ koje godinama radi na promociji i afirmaciji kulturnih vrijednosti građana, posebno pisaca manjebrojnijih zajednica je započelo realizaciju i pripremu nove knjige „Antologija poezije Mostovi prijateljstva“.

Iz „Divan-a“ ističu da: „Književnost je veoma značajna i najbolji je medij za prenošenje univerzalnih poruka ljubavi, mira, razumijevanja i poštovanja među ljudima. S obzirom na činjenicu da pisci pripadnici zajednica, posebno Bošnjaci, nailaze na poteškoće u objavljivanju knjiga na svom maternjem jeziku i često djeluju izolirano u svojoj zajednici, odlučili smo napraviti projekt kroz koji ćemo okupiti pisce iz različitih zajednica koji stvaraju na različitim jezicima. ”

U proteklom periodu Udruženje “Divan” objavilo je četiri zbirke poezije Mostovi prijateljstva (1, 2, 3 i 4) koje su imale značajne uspjehe i promocije, a one se godinama dijele u našim školama gdje je vrlo malo ili nema uopše knjiga na jezicke manjebrojnijih naroda u Sjevernoj Makedoniji. Projektom se planira darovanje knjiga školama i učenicima iz multietničkih sredina.

Na ovaj način u jednoj antologiji koja popularizira pisanu riječ će se slaviti poezija, ali će se i jačati inkluzivnost i povezanost ljudi, te njihovo bolje poznavanje i razumijevanje.