VIDEO – DAN OŠ “TRPEZI”: 99 GODINA POSTOJANJA

OŠ Trpezi

Osnovna škola “Trpezi”obilježila je on line dan škole.

Obraćanje direktorice škole Rite Barjakatrović prenosimo integralno.

“Ove godine smo samo na korak do obilježavanja 100 godina postojanja naše škole u Trpezima. Davne 1922. godine, Trpezi je dobilo prvu četvororazrednu osnovnu školu, a broj đaka je na početku iznosio oko 60. Škola je tada počela sa radom u privatnim kućama. Međutim, na inicijativu tadašnjih istaknutih mještana, 1924. godine se podiže prva školska zgrada u Trpezima. Nova, veća školska zgrada sagrađena je 1948. godine, i u toj renoviranoj zgradi mi i danas izvodimo nastavu.

Školske 1959/60. godine u školi se formira odjeljenje petog razreda, kasnije šestog, sedmog i osmog, tako da škola tokom školske 1963/64. prerasta u osmorazrednu osnovnu školu, sa 755 učenika i dvije područne ustanove: u Vrbici i Kalici.

Od 1978. godine, područna ustanova u Vrbici prerasta u osnovnu školu, te naša škola nastavlja sa radom u Trpezima i Kalici.

Godinama unazad, broj učenika koji upisuje našu školu opada, usled svakodnevnih migracija stanovništva radi potrage za boljim životom, tako da smo ove školske godine, 2020/2021, upisali 75 učenika, i to 70 u Trpezima i 5 u Kalici.

Kao direktorica škole, smatram da je ova školska godina bila jedna od najizazovnijih za sve nas, i za upravu škole, i za nastavnike i učenike, ali i za roditelje. Složena zdravstvena situacija, ne samo u našoj državi, već i u regionu, i šire, nastala pandemijom virusa Covid 19, nas je primorala da drastično promijenimo način rada i života.

Organizacija online nastave je zahtijevala od svih nas u obrazovnom sistemu veliki napor, a to je: stvoriti prihvatljive uslove za rad u vrijeme pandemije, te omogućiti učenicima da steknu znanje, shodno redukovanim planovima, koji su bili jedino moguće rješenje u ovakvoj situaciji.

Veliki teret u tom poslu su na sebe preuzeli nastavnici i pedagoškinja naše škole, te im sa ja na tome zahvaljujem.

Iako nam uslovi rada nisu dozvoljavali dopunsku i dodatnu nastavu sa učenicima, kao ni sprovođenje slobodnih aktivnosti, timskim radom svih nas u školi, uspjeli smo da, ipak, u rijetkim situacijama, učinimo đačku svakodnevnicu drugačijom.

Naši učenici su učestvovali na sportskom događaju Dječiji šahovski ugao, koji se realizovao uz podršku Šahovskog kluba “7. oktobar” iz Podgorice, a imali smo i naše predstavnice na Opštinskom takmičenju recitatora – Petnjica 2021, kada je učenica VIII razreda osvojila II mjesto u kategoriji učenika od VI do IX razreda.

Da matematika nije strana našim đacima pokazalo je i Školsko takmičenje u deklamovanju cifara iracionalnog broja π (Pi), gdje su prva tri plasirana učenika izdeklamovala preko 300 cifara.

Rad pod ovako otežanim uslovima nije omeo naše nastavnike i učenike ni kada su u pitanju aktivnosti brojnih projekata koji se realizuju u našoj školi, pa smo tako imali priliku da organizujemo različite edukativne aktivnosti: debate, radionice i predavanja.

Ekološka svijest naših učenika i zaposlenih škole je na zavidnom nivou, što se moglo vidjeti i prilikom obilježavanja 22. aprila – Dana planete Zemlje. Čišćenje dvorišta i uklanjanje biljnog otpada, te sadnja cvijeća, su oplemenili prostor ovih lijepih školskih dvorišta, i tako doprinijeli da su ista postala prave male zelene oaze u Trpezima i Kalici.

Kako nam epidemiološka situacija nije dozvolila da ovog 15. maja obilježimo 99 godina postojanja naše škole onako kako nam i priliči, mi smo se odlučili na prigodan online program koji će biti predstavljen na elektronskim portalima i društvenim mrežama.
Na taj način će cijela Petnjica, ali i Crna Gora, imati priliku da vidi kakve učenike naša škola ima.

Na kraju, kada se osvrnemo na trajanje osnovne škole u Trpezima, možemo da vidimo da je, kako 1922. godine, tako i danas, poslije jednog vijeka, njena misija ista. Obrazovanje je i dalje ideja koja vodi, a želju za sticanjem znanja svaka generacija zadovoljava u skladu sa vremenom i mogućnostima koje su joj pružene.
Uvjerena sam da će još mnoge generacije „svojim trenucima“ doprinijeti njenom dugom trajanju.