(VIDEO) HUMANITARNA AKCIJA: MALO SREĆE ZA MIRNESU, DŽENANU I MIRZU…

MALO SREĆE ZA MIRNESU, DŽENANU I MIRZU

Humanitarna akcija koju je sa grupom prijatelja pokrenuo Mirsad Hadrović, a u saradnji sa portalom Radija Petnjica, juče je privedena kraju.

Samohrani otac troje maloljetne djece sa Savinog Bora, Muhamed Rastoder, zbog teške životne situacije i podizanja troje djece, nije u mogućnosti da se posveti obezjeđivanju novčanih sredstava potrebnih za pristojan život svoje djece.

Da problem bude još veći, po osnovu zakona njemu je ukinuta novčana nadoknada koju se primao a koja mu je itekako značila za kućni budžet samo zbog toga što je zakonom predviđeno da lica na koja se vodi zemlja, ne mogu da je ostvare. Muhamed nije u mogućnosti zbog djece da obrađuje zemlju i sve žalbe koje je pisao ministarstvu, bile su neuspješne.

Zahvaljujući humanosti Bihoraca, kako sa područja opštine tako i dijaspore, njegova djeca su dobila nove mobilne telefone, tablet, novi TV uređaj, internet modem sa plaćenih šest mjeseci računa i sada, Mirnesa (11), Dženana (9) i Mirza (8 godina), imaju skoro pa sve ono što imaju njihovi vršnjaci i sada mogu neometano da prate online nastavu. Kako je izjavio Mirsad Hadrović prilikom uručivanja poklona, desilo se jedno pravo malo čudo i da se postiglo barem 80% onog što se bilo zamislilo.

„Za manje od mjesec dana, uspjeli smo da prikupimo nekoliko hiljada eura i to ćemo investirati u kuću i za njihov svakodnevni život. Obećali smo i tehničke stvari i to smo završili zahvaljujući dobrim ljudima. Kao i mnoge druge akcije, i ovu možemo računati uspješnom i zaista su Bihorci, i oni koji nijesu Bihorci a uključili su se u ovu akciju, pokazali tu dimenziju svoje humanosti. Ovo je priča naša, svih nas. Naprotiv, pratićemo situaciju i dalje stanje ove porodice. Opremićemo drugi sprat kuće da tu bude malo više komfora“, istakao je između ostalog Mirsad Hadrović.

Ono što ostaje to je da nadležna institucija, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, iznađe rješenje i mogućnost i da obezbijedi Muhamedu Rastoderu stalno mjesečno primanje kako bi sa te strane bio rasterećen i mogao da se posveti uzgajanju i odrastanju svoje djece. „Ova akcija ne amnestira državu.

Država je dužna da vodi brigu o socijalno ugroženim građanima. Nećemo stati, slaćemo zahtjeve prema ministarstvu. Ovdje su u pitanju siročad“, naglasio je Mirsad Hadrović.

Akciji pomoći, među brojnim humanim ljudima, priključila se i petnjička lokalna uprava i predsjednik opštine Samir Agović a svoj doprinos su dali kupovinom novog mobilnog telefona za jedno od troje djece.

DENIS BOŽOVIĆ