REVIJA “BIHOR” – Sport i dijaspora: KAD SE KONJI ZAVOLE

Konjički sport je jedan od najstarijih sportova na planeti koji se praktikuje više hiljada godina. Ne zna se tačno datum kad je trka konja i druge discipline zvanično proglašene sportom, ali se zna da je to bilo u davna vremena kada su, kao i danas konji i čovjek bili u uskom prijateljstvu i družbi.
Ono što ovaj sport razlikuje od drugih jeste to što čovjek ne rukuje nikakvim rekvizitom, već živim bićem koje ima svoju volju, ćud i granice. I tu je posebna draž i čari ovoga natjecanja. Posebnost je I to što se žene i muškarci takmiče u istoj konkurenciji, što nije slučaj ni u jednom drugom sportu.

Edis Adrović, rođen 1991. godine u Luksemburgu, od oca Sabra i majke Munirke Mike Babačić, porijeklom iz sela Vrbica u petnjičkoj opštini u Crnoj Gori, već punih 15 godina jaše konje i takmiči se, kako u državi Luksemburg, tako i van njenih granica i više puta je osvajao razne medalje i priznanja.

„Imao sam jednu kobilu, kaže Edis, imala je devet godina sa kojom sam puno trenirao i skakao na nivou E/A. Sa njom sam osvojio drugo mjesto 2018. Sportsko jahanje konja ima nivoe: E / A / M / S i posle zvjezdice, što veći nivo i zvezdica to je, jer ovaj sport traži lekcije kao pjaf, pasaž, jaki galop, jaki trab…. sve treba precizno sa nogama, sedenjem i rukama da se radi u stepenima: E = einfach, A = anfänger, M= mittel, S= schwer.
Poslije devet godina jahanja i takmičenja, htio sam odustati zboh nagomilanih porodičniih i radnih obaveza, ali me je jednostavno vukao ovaj sport i nije mi se dao odvojiti od njega. Kasnije sam dobio jednog velikog crnog konja Hot-Hit, koji je bio predviđen za turnire da ide S* i on zna sve lekcije. Njemu je 13 godina već ga imam godinu dana. Dosad je to moj najbolji konj koje sam imao, Hot Hit i ja smo jedan tim; puno treninga i dressura, i to svakodnevno. Dva puta sedmicčno presdkačemo bariere i treniramo se po sat vremena svaki dan.
Hot-Hit je jedan vrlo dobar Konj, dobre rase i linije, jako je senzibilan, brzo se iznerviran i explodira ako nešto nije uredu, zato sve u miru probam sa njim da treniram i dajem mu sve što mu je potrebn
o – zaključuje ovaj akter konjičkog sporta u Luksemburgu iz konjičkog kluba Étrier Pegasu i dodaje da je Štala Reitstall Pegasus, gdje su konji ovoga kluba, jedna je od tri najboljih i sa najkvalitetnijim konjima u Luxemburgu.

Ferid Muratović