ENISINE KREACIJE NA ŠIVAĆIM MAŠINAMA – U SVIJETU MODE I BIHOR IMA ŠTA DA KAŽE

Enisa Rastoder

Kada je prošle godine Zavod za zapošljavanje najavio projekat “Program grantova za samozapošljavanje”, Bihorka Enisa Rastoder je znala da je konačno došlo njenih pet minuta i da šansu ne smije da propusti. Znala je odmah i koji posao će raditi i kako da ga razvije, usavrši i ono što je možda i najvažnije, znala je da će raditi posao koji voli.

Mogli bi to nazvati krojačkom radnjom, ali ne bi bilo potpuno, jer Enisina ideja obuhvata veliki broj poslova koje vežemo za mašinu za šivenje, za pletenje, vezenje…

„Dobila sam određeni dio novčanih sredstava, koje sam iskoristila za pokretanje krojačkog salona u Petnjici. Ovo je prilika koju nisam htjela i nisam smjela da propustim. To je bio moj san i podrška je došla u pravi čas.

Enisu brine situacija sa korona virusom, ali misli da neće ugroziti njen biznis.

“Na situaciju sa korona virusom nismo mogli uticati, naravno da to usložnjava poslovanje, posebno kada je riječ o nabavci materijala. U Crnoj Gori ne postoji jedno mjesto gdje se može nabaviti sve što je potrebno za posao – kao što je tekstil i propratne stvari, već se mora tražiti na više lokacija”, kaže Enisa.

Ipak, i pored teških uslova za početak biznisa i ostvarenje sna, Enisin optimizam ne jenjava. Taj optimizam skoro da je zarazan kao korona, jer dok razgovaramo ne diže pogled sa mašine, a zvuk igle ispunjava prostoriju u kojoj radi.

Pred našim očima parče platna postaje torbica, kakve gledamo na izlozima renomiranih butika. Enisa skromno, kao da se stidi svoga znanja, kaže da je osmislila torbe za različite namjene, kao što je kupovina u marketu ili butiku.

Spaja korisno i lijepo, tačno ono što je i njoj potrebno.

Osim nesumnjivog dara za kreaciju i vještih ruku, Enisa je i društveno odgovorna, pa je za cilj sebi postavila da platnenim torbama sačuva prirodu od plastičnih torbi i kesa.

Osim toga, ova Bihorka reciklirala materijale, dodaje im novu dimenziju i namjenu i od starog pravi novo, ljepše, korisnije…

“Svi imamo faremrice koje ne nosimo ili par puta obučene. Dodam poneki detalj, kako bi bilo zanimljivo, i kako bi novi proizvod dobio poseban pečat i novu upotrebnu vrijednost”, priča Enisa.

Sve što proizvede ima njen pečat izvezen ili sapleten – brendiran.

“Nastojaću da proizvedem veliki broj različitih stvari kao što su na primjer torbe za hljeb, ukrasne dječije mašne, peškire, krpe…… Imaću liniju zavjesa kao i posteljine. Već imam spremne posteljine za prodaju po standardu kako se rade, ali može po narudžbi u različitim dimenzijama. Takođe se bavim ručnim vezom, kao i proizvodnjom zaštitnih maski. Uradila sam jednu liniju od prirodne svile – dobre su za kožu i preporučuju ih stručnjaci za zaštitu od korona virusa. U svijetu su popularne i nadam se da će biti i kod nas ”, naglasila je Enisa Rastoder.

Osim inovacija i prirodnog dara za kreaciju, ova vrijedna Bihorka posluje kao klasični krojački saloni gdje prepravlja i popravlja garderobu.

Ne zaboravlja ni najmlađu populaciju pa ima plan da radi na posteljinama za djecu, ćebadima kao i ostalim dječijim potrepštinama.

“Vjerujem da će se najbolje prodavati cegeri za trgovinu, jer mislim da nam je to budućnost i da ćemo prestati da zagađujemo životnu sredinu plastičnim kesama”, kaže Enisa uz nadu da će svojim proizvodima a i primjerom podići svijest sugrađanima u zaštiti životne okoline.

Na kraju razgovora bila je jasna:

“U bilo kojoj životnoj dobi da se žena nalazi, mora probati da sama zarađuje, da bude samostalna i da doprinijese društvu u cjelini. Ne moramo biti samo domaćice. Opština Petnjica se razvija, pa iako je emigracija velika, treba stvarati uslove ovdje, praviti svoj biznis. Želim da na svom primjeru pokažem da se ovdje zaista može raditi, doprinositi i ostvarivati snovi”, zaključila je Enisa Rastoder.

Enisin rad možete pratiti i na instagramu pod imenom lamisse_atelier

https://instagram.com/lamisse_atelier

 

 

 

 

 

 

 

Enisine kreacije možete naručiti telefonom broj +382 69 34 65 60,

ili na mejl                                 [email protected]

Dostava na teritoriji Crne Gore kao i u inostranstvu.

 

E.K/S.R.