VIDEO – DO VRSAJKI IPAK SA LANCIMA NA AUTOMOBILIMA

Zima se ne predaje u Bihoru iako je prethodni vikend bio pravi proljećni sa temperaturom daleko preko nule. Međutim, ponedjeljak je donio novost pa je zima opet zakucala na vrata. Najavljuje se novi snijeg krajem nedjelje. U petnjičkoj opštini skoro svi putrevi su prohodni a od ovog “skoro” – neke boli glava. U dva teksta koji smo objavili na portalu, tema je bila stanje u Dobrodolama odnosno Vrsajkama. Čitaoci i slušaoci portala i Radija Petnjica su se žalili na stanje u Vrsajkama i rekli da su putevi neočišćeni i da se ne može do kuća. Nakon toga su se javili iz MZ i demantovali kako to nije tačno. U prilog i jednoj i drugoj priči poslate su fotografije koje su trevbale da dokažu njihove tvrdnje.

Ekipa Radija Petnjica je juče pošla do Vrsajki i uvjerila se u stvarno stanje na terenu.

Oko kilometar i po dužine putnog pravca od kuće Sadata Šabotića do Vrsajskog groblja, na šest pozicija i nakon sedam dana proljećnog sunca, snijeg nikako da se otopi i pravi probleme mještanima.

Na putu do Vrsajskog brda, traktor je pritekao u pomoć, jer automobilom se nije moglo. Traktor, koji je bio opremljen lancima, nije uspio da izađe do Vrsajskog groblja, gdje se nalazi krajnja tačka asfaltiranog puta.

Selveta Šabotić je rekla da nije tačno da su svi putevi čisti i da joj nije cilj kritika već samo da mođže da dođe do kuće.

„Nije meni interes da bilo koga kritikujem. Mene zanima samo da je put čist, jer i mi smo živa bića. Da li mi nekome smetamo, jer ako smetamo, spojte nas sa opštinom Bijelo Polje. Predsjednik mjesne zajednice Bor i Dobrodole Irfan Adrović je objavio fotografije na portalu Radija Petnjica i one nijesu iz Vrsajki. Kao što vidite ni traktor sa lancima nije uspio da izađe do Vrsajskog groblja. Da je mašina uradila svoj posao, do danas bi se nakon sedam dana snijeg otopio i ne bi imali problema“, ističe Selveta Šabotić.

Ona kaže da su čisti putevi minimum onoga što opština treba da obezbijedi.

“Za vrijeme novogodišnjih praznika bilo je mještana koji su došli u svoj zavičaj, ali bio im je otežan prilaz kućama, pa smo morali da platimo iz Bijelog Polja čistača da očisti snijeg.
Prije nego što je sunce otopilo snijeg, dužinom cijelog puta kroz Vrsajke je bilo kritično za vožnju. Da ne umijemo da vozimo, u toku zimskog periodu, ne bi ni Bor vidjeli“, ističe Selveta Šabotić.

Poljoprivrednik Sadat Šabotić, mještanin Vrsajaka kaže da živi od poljoprivrede i da mu je otežan posao.
„Svako drugo jutro nosim vareniku za Berane, od toga živim i školujem djecu. Imam poljoprivredno imanje koje obrađujem i držim stoku, ne primam socijalu i nisam zavistan ni od opštine ni od države. Molim opštinu da me ne ucjenjuje. Jedino što tražim je to da mi put prohodan bude. Ne primam socijalu i oni me sa time ucjenjuju možda iz političkih razloga jer ja izađem ili ne izađem na izbore. Ima osoba koji imaju po 40 krava i primaju socijalu, je ne želim da budem socijalni slučaj, nego od svog rada da živim“, kaže Sadat Šabotić.

„Posljednji put mašina je dolazila u nedjelju prošlu i nakon toga sedam dana sunce je grijalo i ne može dobro da otopi snijeg. Od vrela do ispod Vrsajskog groblja mašina je došla i kad se vraćala spustili su nož. Kao što se može vidjeti, isto kao da nije spustao nož nego je onako prošao, jer na putu u zahaće sad ima i po 20 cm snijega. U ponedjeljak i utorak mnogo je viši bio i imalo je snijega na više mjesta, ali ga je sunce otopilo i smanjio se“, kaže Sadat Šabotić.

„Ovdje imamo tri stare osobe kojima je potreban uvijek čist put kako bi se prebacili do Petnjice u slučaju nužde. Da nije bilo sunca ni ovo se ne bi otopilo. Skoro sam došla iz Petnjice i nisam mogla da izađem autom i majku smo morali na ruke da iznesemo do kuće“, nastavlja Selveta.

„Što se tiče predsjednika Samira Agovića i njegovog rukovodstva, njima svaka čast. Znam da ne može on da očisti put. Obraćala sam se potpredsjedniku Musliji Kaliću i molila ga da izađe na lice mjesta, ali od njega nikakve vajde, on ljući nego ja. Dok predsjednik Samir Agovic detaljnije i ne zna za ovo, njemu svaka čast i veliko hvala na sve, jer non stop nas je pomagao kad mu se obratimo. Pa molim njega ako može malo da razmotri ovu situaciju i reaguje koju ćete vi na fotografijama vidjeti od danas.

Mi ne znamo kome da se obratimo dokle god Irfan Adrović ima mogućnost da čisti i ovim putem želimo da uputimo apel predsjedniku opštine Petnjica Samiru Agoviću da povede računa za svoje uposlene i da ubuduće rade svoj posao kako treba za koji su plaćeni od našeg novca“, zaključila je Selveta Šabotić.

ENKO KORAĆ