EKSTERNA PROVJERA ZNANJA: PETNJIČKI OSNOVCI POLAŽU ISPITE UZ EPIDEMIOLOŠKA PRAVILA

Osnovci u Petnjici polažu ispite

Učenici devetog razreda osnovnih škola u Petnjici počeli su sa polaganjem ispita za eksternu provjeru znanja.

U posebnim uslovima, poštujući epidemiološka pravila o distanci, uz upotrebu zaštitne opreme, ovi učenici daju sve od sebe da uspješno završe poslednju obavezu u osnovnoj školi pa da se još posvećenije zapute ka daljem obrazovanju.

Foto priča nam stiže iz vrbičke osnovne škole “25. maj” u kojoj ove ispite polaže šest vrijednih polumaturanata. Vidno zadubljeni u rad, učenici su pod nadzorom radnika ove škole ispoštovali sva epidemiološka pravila.

Eksterna provjera znanja za đake devetog razreda – mala matura, traje još danas. Učenici polažu dva obavezna i jedan izborni predmet. Obavezni predmeti su crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost i matematika. Juče su se rješavali testovi iz maternjeg jezika, danas iz matematike a sjutra iz predmeta po izboru.

Iako im ocjene neće uticati na uspjeh, služiće kao selekcioni kriterijumi za upis u srednje škole kod onih ustanova gdje je veliki broj prijavljenih đaka, jer se boduju kao nacionalni ispit.

Direktor ove škole, Isljam Ćeman, rekao je za naš portal da je zadovoljan kako teče testiranje i generalno, načinom na koji se ova školska godina za polumaturante završava.

“Ostaje nam žal što, prema dosadašnjim informacijama, naši polumaturanti vjerovatno neće prošetati petnjičkim ulicama kako što su njihovi vršnjaci par godina unazad i to što, zbog epidemiološke situacije, neće imati druženje, ekskurziju niti druge značajnije aktivnosti. Ukoliko u međuvremenu dobijemo drugačije preporuke od strane nadležnih, informisaćemo i naše učenike o njima. U svakom slučaju, želimo im puno uspjeha u daljem školovanju uz ubjeđenje da će postati uspješni poslovni ljudi te da ćemo se i u budućnosti ponositi njima”, zaključio je direktor ove škole.

SELMA ADROVIĆ