REAGOVALA SO PETNJICA: PRVO AGOVIĆEV PLAN O PODIZANJU SPOMEN OBILJEŽJA, PA ODLUKA O IMENOVANJU ULICA

Opština Petnjica

Povodom gostovanja predsjednika opštine, Samira Agovića, u emisiji Hronika Petnjice i njegove tvrdnje da je Skupština lokalne uprave zakasnila sa procedurom davanja imena ulica, trgova i naselja, Radiju Petnjica se saopštenjem za javnost obratila služba SO Petnjica. Saopštenje prenosimo u cjelosti.

„Savjet za davanje imena ulica, naselja i trgova, razmatrao je pristigle prijedloge i na zasijedanju 15. novembra 2018. godine od istih su napravili izbor i donijeli odluku. Shodno Zakonu, a prateći proceduru, skupštinska služba je uputila ministarstvu zahtjev za dodatna pojašnjenja procedure radi otklanjanja nastalih nedoumica.

Nakon toga, nacrt Odluke smo poslali ministarstvu kulture, jer je to u njegovoj nadležnosti. Iz ministarstva smo dobili dopis u kojem nas upućuju da je prije imenovanja ulica, koje se daju po znamenitim ličnostima ili značajnom datumu, potrebno da predsjednik opštine donese Plan i program podizanja spomen obilježja. I ovaj plan od strane predsjednika opštine ide kod ministarstva kulture na saglasnost.

Tek nakon toga Skupština može da imenuje ulice. Ne želimo da se stvori pogrešna slika u javnosti da Skupština nije obavljala poslove iz svoje nadležnosti, a vezano za imenovanje ulica, jer sve što je bilo Zakonom predviđeno, naša služba je uradila.

Ponavljamo, onog trenutka kada dobijemo Plan podizanja spomen obilježja, koji treba da preda predsjednik opštine, mi ćemo proceduru privesti kraju i ulice će dobiti nazive na osnovu Javnog poziva koji je Savjet za imenovanje sproveo.

Takođe, napominjemo da su članovi Savjeta neke odluke jednoglasno, a neke konsenzusom, donijeli i odabrali nazive ulica od predloga koji su pristigli.

Začuđujuće je to što predsjednik opštine nije saopštio do kraja proceduru, tj.zašto nije istakao da je njegova nadležnost bila da donese plan i program podizanja spomen obilježja. Stiče se utisak da je namjerno prećutao tu činjenicu a svu krivicu preusmjerio na službu SO.

Mišljenja smo da je ipak njegova služba zatajila, namjerno ili nenamjerno ili nijesu imali dovoljno znanja da na vrijeme urade plan o spomen obilježima”.

D.B.

PROČITAJTE JOŠ:

HRONIKA PETNJICE: AGOVIĆ – ULICE U CENTRU DOBILE PRIVREMENA IMENA, ZA TRAJNA SE ČEKA SKUPŠTINA OPŠTINE