PETNJICA: KaziART – OD NANINE PRIČE DO HAIKU POEZIJE

U Sali osnovne škole Mahmut Adrović u Petnjici održana je prva edukativna tribina iz programa „Škola kreativnog pisanja, čitanja i pričanja“ koju uz podršku ministarstva kulture Crne Gore organizuje NVO Centar za kulturu Bihor. Učestvovali su istaknuti književnici i profesori koje su srdačno pozdravili direktori osnovne i srednje škole Rifat Ramčilović i Muhamed Adrović.

Suština umjetnosti jeste da zabavi ali i mnogo više da u doživljau postiče svakog čitaoca ili posmatrača da imaginacijom otkriva sopstvene mogućnosti stvaralačkog iskazivanja, rečeno je u interaktivnom razgovoru, koji je sa učenicima i profesorima, piscima, predvodio Enes Halilović, književnik iz Novog Pazara, nedavno proglašen za najprevodjenijeg pisca iz Srbije za ovu godinu.

Kroz zanimljive primjere iz sopstvenog iskustva o važnosti čitanja, izboru knjiga od klasične do savremene literature pored Halilovića govorili su: profesori i pjesnici Ljerka Petković, Hamdija Kalač, Rade Jolić, Dijana Tiganj, Selma Adrović i akademski slikar Aldemar Ibrahimović kao i publicista Mirsad Rastoder. Na interesovanje učenika posebno je ukazano na važnost zapažanja detalja iz života i narodne tradicije kao polaznog osnova za pisanje i autentično prepoznavanje u moru domaće regionalne i svjetske književne baštine. Hamdija Kalač ispričao je da su mu priče njegove Nane, očeve majke bile prva literatura. Potom je, kaže čitao i pisao ponukan istinitim dogadjajima da bi kasnije kroz literaturu pronašao sebe u svedenom poetskom iskazu – Haiku poezije, po kojoj je prepoznat i uvažen u regionu.

Pjesnici i profesori, književnici Rade Jolić i Ljerka Petković ocjenjuju da medju i današnjim generacijama gimnazijalaca i u drugim srednjim školama ima čitalaca samo ih treba animirati kreativnijim odnosom – pričama ne samo o obaveznoj, programskoj litaraturi.

Da bi potkrijepili svoja izlaganja o čitanju i pisanju učesnici tribine su govorili i  svoje stihove i odlomke iz knjiga.

Zahvaljujući se uvaženim gostima i učenicima direktor OŠ „Mahmut Adrović“ Rifat Ramčilović je istakao da su ovakvi programi, pisci i njihova riječ vazda dobrodošli u obrazovnu  ustanovu koja pod istim krovom ima osnovnu i srednju školu.

U ime Almanaha i NVO Centra za kulturu Bihor Mirsad Rastoder je predao direktoru 30 odabranih knjiga, poklon za školsku biblioteku.

Zanimljivost inspirativnih razgovora u Petnjici potvrdjuje činjenica da je tribina trajala 40 minuta duže nego što je planirano.