NEPOZNAT BROJ PUŠAČA U PETNJICI, SAVJETOVALIŠTE ZA ODVIKAVANJE U BERANAMA

Dr Joksimović u studiju Radija Petnjica

Povodom nacionalnog dana kontrole duvana (11. novembar ), gost u studiju Radija Petnjica je bila dr Marija Joksimović koja je iskoristila priliku da upozna slušaoce o štetnosti duvana po zdravlje čovjeka.

„To je pandemijski proširena zavinost i jedan od najvećih zdravstvenih problema današnjice. Istaživanja pokazuju da duvan ubija 50% svojih korisnika odnosno, u svijetu svake godine od direktnih ili indirektnih posledica konzumacije cigareta, umire oko šest miliona ljudi, a u Evropi oko dva miliona, dok je u Crnoj Gori oko 1 500. Ako se nastavi ovaj trend, 2030 godine umrijeće oko osam miliona ljudi. Inače, svaka zapaljena cigareta, skraćuje život za 8 do 13 minuta. U cigaretama ima preko četiri hiljade otrovnih materija, a one izazivaju više od 40 oboljenja“; istakla je dr Marijana Joksimović gostujući u studio radija ističući širok spisak bolesti koje izaziva konzumacija duvana.

„Pod posebnim rizikom su djeca i trudnice. Ne postoji ona sigurnosna granica o količini duvanskog dima koja je bezbjedna. Godišnje u svijetu umire oko 900 hiljada ljudi koju izloženi pasivnom pušenju i uticaju duvanskog dima. Duvan je jedan od vodećih uzroka smrti, ali je moguće sve to spriječiti prestankom korišćenja cigareta, a efekti se vide odmah. Crna Gora je i dalje rekorder po broju pušača, odnosno po broju cigareta jer duvanske proizvode konzumira 34.5% odrasle populacije. Najveći broj korisnika je između 45 i 54 godine i Crna Gora zauzima neslavno prvo mjesto dok su na poslednje mjestu zemlje Skandinavije. Kada su u pitanju mladi, u Crnoj Gori, prema istraživanju Instituta za javno zdravlje, cigarete konzumira 9.9% učenika od 13 do 15 godina i to je 11.6% dječaka i 8.!% djevojčica. To je alarmantan podatak  ako se uzme u obzir da se prva cigareta zapali oko 13 godine uzraste. Inače, u svijetu ima više od jedne milijarde koji konzumiraju cigarete i to u zemljama sa niskim ili srednjim prihodom“, istakla je Dr Joksimović dodajući da bi novi zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama treba da doprinese o smanjenju pušenja.

DR MAJA JOKSIMOVIĆ: DOJENJE NIJE ZDRAVO SAMO ZA BEBE VEĆ ČUVA MAJKU I OD KANCERA

„Pored ovog takona, pretpostavljam da će vremenom doći do povećanja akciza na duvanske proizvode kao u zemljama Skandinavije tako da očekujem niz mjera kako bi se smanjila upotreba duvana a sve u korist po zdravlje naših građana. Nadam se da će ovaj zakon uroditi plodom i tako da Crna Gora ne bude viša na visokom prvom mjestu.

PREGLEDI ZA KARCINOM DOJKE I U AMBULANTI U PETNJICI

Tačne podatke o broju pušača na području opštine Petnjica nemamo jer to radi Institut za javno zdravlje a ono što mogu reći to je da svi oni koji imaju problema da se odviknu od duvanskog dima, mogu se obratiti savjetovalištu za mlade u Beranama gdje sam ja koordinatorka koji radi svakog radnog dana od 7 do 14 časova.  Imamo program za odvikavnje od pušenja za populaciju od 10 do 25 godina i ovom prilikom pozivam sve da podrže našu kampanju pod nazivom – Ja imam pravo na život bez duvanskog dima“, istkla ja dr Marijana Joksimović.

DENIS BOŽOVIĆ