DR MAJA JOKSIMOVIĆ: DOJENJE NIJE ZDRAVO SAMO ZA BEBE VEĆ ČUVA MAJKU I OD KANCERA

Dr Maja Joksimović u studiju Radija Petnjica

Pedijatar u petnjičkoj ambulanti dr Maja Joksimović, je gostujući u programu Radija Petnjica, rekla da procentualna zastupljenost dojenja beba u Petnjici veoma visoka i da ona iznosi više od 70%.

Recite nam nešto o dojenju djece?

Dr Maja Joksimović: Dojenje predstavlja najzradviji način ishrane beba, to je potpuna i savršena hrana za bebu. Zahvaljujući jedinstvenom sastavu i energetskom potencijalu ono je idealno prilagođeno kalorijskim potrebama ali i metaboličkim mogućnostima novorođenčeta.

Majčino mlijeko sadrži proteine surtke koji se lakše vare od šećera, ima masti u povoljnom sastavu i vrsti, sadržaj vitamina zadovoljava sve potrebe. Koncentracija minerala je manja u odnosu na kravlje mlijeko.
Zahvaljujući veoma kompleksnom biološkom sastavu pruža jedninstvenu zaštitu od infekcija i alergije a stimuliše pravilan razvoj imunološkog sistema.
Majčino mlijeko sadrži sve šta bebi treba, a to su: masti, proteini, ugljeni hidrati, hranljive materije, vodu, minerale, vitamine i anti tijela.
Dojenje predstavlja psihičku i emotivnu stabilnost za djecu, takođe dojenje nema alternativu osim ako nije identifikovan medicinski problem.

Preporučeno je da majka doji dijete od rođenja do druge godine i u svakom momentu kada je neopnodo moramo omogućiti situaciju da nahrane svoje dijete.

Kako podstaći dojenje djece do prve ili druge godine?

Dr Maja Joksimović: Edukcija u našim savjetovalištima je uvijek na raspolaganju i ono što je do nas mi ulažemo napor kako bi majke primijenile metode koje su najbolje za djecu. Tempo života je namentuo drugačije principe prema kojima se majke pridržavaju ali mi se nadamo da ćemo našim djelovanjem doprinijeti ispravnim metodama da majčino mlijeko nema alternativu.

Da li dojenje utiče na smanjenje pojave karcinoma dojke?

Dr Maja Joksimović: Dojenje nije samo korisno za bebe nego i za majke na način štita od psihoze, kancera jajnika dojke, srčanih oboljenja, dijabetesa i od drugih oboljenja tako da dojenje ima obostranu korist.

Kancer dojke je u ekpanziji, imate li savjet za preventivu?

Dr Maja Joksimović: Pozivam majke da se jave kod njihovih izabranih doktora, u toku je mjesec prevencije kancera dojke, prvenstveno zbog njihove djece a i zbog majki.

Koliko su majke spremne da prime savjet u Petnjici?

Dr Maja Joksimović: Zaista su majke u Petnjici za primjer i požrtvovane su u prihvatanju savjeta  i preventivi, koristim ovu priliku da se zahvalim majkama na brizi o djeci i o samoj sebi.

ENKO KORAĆ