PREGLEDI ZA KARCINOM DOJKE I U AMBULANTI U PETNJICI

Dr Jasmina Garčević u studiju Radija Petnjica

Dr Jasmina Garčević, specijalista porodične medicine je gostujući u programu Radija petnjica rekla da je karcinom dojke drugi najčešći tip karcinoma nakon karcinoma pluća. “Od raka dojke oboli svaka dvanaesta žena u Crnoj Gori. Veliki zdrastveni problem predstavlja kasno otkrivanje raka dojke, ukoliko se na vrijeme otkrije bolest se uspješno liječi u 90% slučajeva. Kod žena karcinom dojki nalazi se na prvom mjestu po uzrocima smrti. Rijetko se javlja kod žena mlađih od 20. godina a najčešći je između 55. i 70. godina starosti“, rekla je Garčević.

Koji su uzroci nastanka karcinoma dojke?

Dr Jasmina Garčević: Uzrok nastanka karcinoma dojke još nije poznat. Jedan od glavnih rizika je genetska, porodična predispozicija, dok se većina karcinoma dojke javlja slučajno kod žena bez pozitivne porodične istorije između 5% i 10% svih karcinoma dojke je nasledno i povezuje se sa mutacijama  u BRCA1 i BRCA2 genima.
U preostale faktore rizika spadaju i učestali stresovi, prekomjernog konzumiranja alkohola, konzumiranje cigareta, ishrana bogata mastima i proteinima, izlaganje jonizujućem zračenju i hormonalna terapija.

Koje žene spadaju u rizičn grupu?

Dr Jasmina Garčević: U rizičnu grupu spadaju žene u čijim je porodicama bilo karcinoma dojke (majka,sestra) zatim nerotkinje i one koje su rodile nakon 35.godine života, žene kojima je menstruacija nastupila prije 12.godine i koje imaju menstruaciju trideset i više godina. Žene koje su operisale karcinom dojke imaju četiri do pet puta veći rizik od pojave karcinoma u drugoj dojci, žene sa benignim prolifenativnim bolestima dojke.
Karcinom dojke u početnom stadijumu je bezbolan i bez simptoma.

Koji su simptomi karcinoma na koje žena treba da obrati pažnju?

Dr Jasmina Garčević: Simptomi na koje žena treba da obrati pažnju su: pojava bezbolne kvžice koja je nepomična i ima nepravilne ivice, otvrdnuća ili tvrda mjesta u dojci, novonastale promjene u veličini dojke, crvenilo dojke koje ne prestaje, uvlačenje kože ili izgled narandžine kore, promjene izgleda bradavice i pojava iscjetka, svrab i pečenje oko bradavice.

Kako se postavlja dijagnoza i način liječenja karcinoma dojke?

Dr Jasmina Garčević : Dijagnoza se uspostavlja na osnovu pregleda dojke mamografije, ultra zvuka ili magnetne rezonance i biopsije.
Biopsija je uzimanje uzimanje djelića tkiva dojke i predstavlja jedini difinitivni način dijagnostikovanja raka dojke. Nakon postavljanja dijagnoze karcinoma dojke na osnovu stadijuma bolesti određuje se protokol liječenja.
Metode liječenja uključuju operativno liječenje, radio terapiju, hemo terapiju ili hormonsku terapiju.

Vaš savjet građanima Bihora za preventivu karcinoma?

Dr Jasmina Garčević : Mi u zdrastvenoj stanici Petnjica radimo preventivne preglede za rano otkrivanje raka dojke i to ženama od 35. do 75.godina, jednom u tri godine, a ženama koje spadaju u rizičnu grupu svake godine. Ženama se preporučuje da održavaju zdravu tjelesnu težinu , da se bave fizičkom aktivnošću, da ne konzumiraju alkohol i prestanu konzumiranje cigareta. Veoma je važno da žene same redovno rade pregled dojki, redovno da idu kod ljekara i ginekologa. Svako rano uočavanje promjena na dojkama povećava šanse za otkrivanje i liječenje raka dojke.

Koliko su emancipovane žene sa Bihora o kanceru i da li često dolaze po savjet?

Dr Jasmina Garčević: Dolaze, mi se trudimo da povećamo svijest o značaju pregleda i apelujem na sve žene da redovno vrše kontrolu i da misle o svom zdravlju.

Postoji li mogućnost raka dojke kod muškaraca?

Dr Jasmina Garčević : Rak dojke je prvenstveno bolest žena oko 1% karcinoma dojke javlja se i kod muškaraca, savjetujem i muškarcima da dolaze na preventivne preglede izabranom ljekaru i na kraju bih kazala da svi misle o svom zdravlju.

ENKO KORAĆ