ODRŽAN MEĐUNARODNI SAJAM MALINE U PETNJICI

Sajam maline u Petnjici

U petak je 26.07.2019.godine u Petnjici na platou ispred opštine, održan prvi sajam maline. Ovo je aktivnost koja je planirana u okviru implementacije  EU projekta “Mladi Crne Gore i Albanije u zasadima malina“.

Plato ispred opštine Petnjica je bio prostor na kojem su se pored uzgajivača malina i drugih poljoprivrednih proizvođača iz Petnjice, okolnih mjesta i  dvadesetak korisnika sredstava iz Albanije, našli štandovi: Srednje stručne škole  Petnjica i LTO Petnjica.  Otvaranju sajma  prisustvovali su predstavnici svih partnerskih organizacija iz CG i Albanije, prije otvaranja, nastupio je KUD Bihor iz Petnjica, nakon čega su se  prisutnima obratili: menadžer projekta Dr Ismet Latić, direktor profesionalne srednje škole “Ndre Mjeda” iz Buštata iz Albanije Ruzhdi Kapidanja, te potpredsjednik opštine Petnjica Muslija Kalić koji je i otvorio ovaj sajam.

Menadžer projekta je u kratkom obraćanju upoznao prisutne sa aktivnostima na realizaciji ovog projekta kao i aktivnostima koje predstoje u narednom periodu. Direktor profesionalne srednje škole “Ndre Mjeda”  je pozdravio dosadašnju saradnju sa  koja je uspostavljena sa  srednjom stručnom školom iz Petnjice, kao i sa drugim partnerima iz CG u toku implementacije ovog projekta. Izrazio je nadu da će biti prilike da se i nakon završetka ovog projekta nastavi saradnja sa CG i Petnjicom.

Potpredsjednik opštine je prenio pozdrave predsjednika opštine Samira govića, iznio značaj koji ima ovaj projekat za opštinu Petnjica, posebno kada je oblast razvoja poljprivrede u pitanju, kao i jačanje podrške poljoprivrednicima iz opštine Petnjica, te posebnu ulogu koju ima služba za poljoprivredu i njeni službenici. Takođe je istakao i niz posticajnih mjera koje su realizvane u toku ove godine a sredstva su obezbijeđena preko resornog ministarstva i implementacijom ovog projekta. Iznio je da je poljoprivreda jedna od strateških grana razvoja opštine Petnjica i da će se i u narednom periodu posvećivati maksimalna pažnja razvoju poljoprivrede sa nivoa opštine Petnjica. Nakon otvaranja sajma, upriličen je koktel a sajmu je prisustvovao značajan broj posjetilaca kako iz Petnjice tako i dijaspore koja ovih dana boravi u zavičaju.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014-2020. Cilj projekata jeste da doprinese smanjenju stope nezaposlenosti mladih u ruralnim područjima Crne Gore i Albanije uspostavljanjem novih zasada i poboljšanjem postojeće proizvodnje, prerade i trgovine malinama.  Projekat zajednički implementiraju: Opština Petnjica kao vodeći partner, Nacionalna asocijacija proizvođača malina Crne Gore, Srednja stručna škola Petnjica, profesionalna srednja škola “Ndre Mjeda” i opština Vau i Dajes kao i NVO COSPE iz Albanije.