“AKCIJA SJEVER” ZA POMOĆ SJEVERU CRNE GORE

U Njemačkom gradu Kelnu osnovano je Koordinaciono tijelo za razvoj sjevera Crne Gore kraći naziv “Akcija Sjever”. Osnivači su udruženje MonteKöln iz Kölna i Generalni konzulat Crne Gore u Frankfurtu, uz podršku Ambasade Crne Gore u Berlinu.
“Akcija sjever” je osnovana kako bi se kroz različite vrste pomoći pomogao i unaprijedio sjever Crne Gore. Uz podršku naših članova, čiji je broj u ovom momentu preko četrdeset. Radi se o uspješnim odnosno uglednim iseljenicima koji žive i rade na teritoriji SR Njemačke, koji su ostvareni na svim poljima, koji pomažu Crnu Goru već duži niz godina, sad je to isto slučaj samo možda sa jednom razlikom. Sada su se svi okupili na jednom mjestu i zajedničkim snagama žele da ostvare rezultate. Rezultate koji su za naše sugrađane u Crnoj Gori od velike pomoći.

“Akcija sjever” je pokrenuta s najplemenitijim mogućim ciljem a to je pomoć ljudima koji žive na manje razvijenom sjeveru Crne Gore. Tu se radi o različitim vidovima pomoći, koji u manjoj ili većoj mjeri doprinose poboljšanju uslova života naših rodjaka, prijatelja, dragih sugradjana koji žive na tom prostoru. Ono što mi želimo sa ovim da postignemo je da se taj naš narod više ne iseljava kao što je slučaj pogotovo u zadnjih par decenija. Želimo da ostanu na svojim ognjiştima u uslovima za život koji su bolji nego ovi danas. Mi smo mukotrpno radili da zaradimo novac ovdje u inostranstvu i mnogi od nas jesu uspješni u tom smislu, ali ne možemo u potpunosti biti srećni ako i naša braća i sestre koja su ostala dolje nemaju ponekad i najosnovnije uslove za život. Mi zato želimo da pomognemo njima jer na taj način pomažemo i sebi, mi smo neraskidivo vezani kulturom, porijeklom.. Nemamo ambiciju da radimo posao državnih organa, već sasvim nešto drugo , ponavljam, poboljšanje uslova naših rodjaka, prijatelja, braće i sestara.

Raduje nas i činjenica da je  Generalni konzul, mr Branislav Karadžić prihvatio da zajednički pokrenemo jedno ovakvo tijelo, kao i podrška ovom projektu od strane Ambasadora Crne Gore dr Ranka Vujačića.
u Frankfurtu na Majni će 14 januara biti održan prvi zvanični sastanak članova “Akcije sjever” gdje ćemo se podrobnije upoznati sa projektom, upoznati međusobno i dogovoriti dalje djelovanje ovog tijela. Na kraju sastanka će biti od strane osnivača biti priređen koktel za sve prisutne.