MALE ŠANSE DA NEKO IZ BIHORA U SLJEDEĆEM SAZIVU BUDE POSLANIK

Državna izborna komisija je u ponoć ozvaničila kraj za predaju poslaničkih lista za parlamentarne izbore u Crnoj Gori koji će se održati 16. oktobra. Predajom lista punim gasom krenula je i predizborna kampanja, koja je, kako se čini, najburnnija do sada. Svoje učešće na izborima prijavilo je 17 lista i koalicija koje se bore za 81 poslaničko mjesto u Skupštini Crne Gore.

Partije i koalicije su se trudile da sastavljanjem lista prezentuju građanima najbolje što imaju u svojim redovima.

 

Kad se podvuče linija, uvaže iskustva iz prethodnih izbora i uzmu u obzir istraživanja rađena za potrebe partija, jasno je da ćemo iz Petnjice malo koga vidjeti u narednom sazivu Skupštine Crne Gore. Najviše šansi da “brani čast” Bihora u državnom parlamentu ima Almir Rebronja sa liste SDP koji je na petom mjestu. Svi ostali Bihorci su na listama da bi popunili broj, svojim imenom dali podršku ili su dobili neku vrstu nagrade za lojalnost partiji.

Od 17 poslaničkih lista, Petnjičani su zastupljeni u njih osam. Petnjica ima i jednog nosioca liste, dr Smajo Šabotić predvodiće Stranku penzionera, invalida i socijalne pravde, iako je malo vjerovatno da će preći potrebni cenzus za ulazak u paralment.

Najmanje ih ima u DPS-u i Pozitivnoj – po jedan predstavnik dok ih je najviše u nacionalnim partijama u BS-u 6 i BDZ-u 10.


DPS je Petnjici dodijelio jedno mjesto, pa Mehmed Adrović zauzima 74. mjesto, kao i Pozitivna Crna Gora, koja je 30. mjesto predvidjela za predstavnika Petnjice, Sabahetu Novalić.

SD je dobio dva predstavnika, 27. mjesto pripalo je mr Safetu Koraću a 48. Isljamu Ćemanu.

Na listi SDP četiri mjesta pripala su Petnjici. Almir Rebronja je na petom mjestu a iza njega su Enver Rastoder na 35. Selma Adrović na 76. i Rifat Rastoder na 81. mjestu.

BS je na listi za Petnjičane opredijelio 6 mjesta, Adnan Muhoviću pripalo je 9. mjesto a iza njega su Ervin Duraković na 21. Irfan Agović na 39. Rifat Agović na 42. Hakija Muratović na 59. i Aldin Muratović na 66. mjestu.

Četiri mjesta više je BDZ opredijelio za Petnjičane. Almir Muratović je drugi na listi BDZ, a od drugog do 48. mjesta nalaze i Almir Pljakić, Mensud Adrović, Ferid Pramenko, Enko Korać, Sead Muratović, Suad Ajdarpašić, Kemal Korać, Nusret Agović i Irnesa Adrović.

Na listi Velike koalicije Ključ nalaze se i Petnjičani Šerbo Rastoder i Šeko Čilović, ali u ime odbora Bar i Berane.

Treba podsjetiti da u sadašnjem sazivu ima dva Bihorca – bivši potpredsjednik Parlamenta i SDP, Rifat Rastoder i Rešad Adrović, kadar DPS i privrednik iz Petnjice.

D. RAČIĆ, S.RASTODER