KONSTITUISAN SAVJET ZA EKONOMSKI RAZVOJ OPŠTINE PETNJICA

Juče je u Petnjici održana konstitutivna sjednica Savjeta za ekonomski razvoj Opštine Petnjica u kojoj su učestvovali predstavnici lokalne samouprave  kao i predstavnici dijaspore. Predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović je istakao da  je ovo novina u Crnoj Gori.

„Mislim da smo na dobrom putu da sve učinimo kako bi ovaj kraj bio mnogo razvijeniji i mnogo sadržajni u svakom pogledu. Da iskoristimo mogućnosti i iskustvo svih nas, ma gdje da živimo, kako bi te odluke i kreativne inicijative Savjeta bile obavezujuće i kroz druge institute kada ih formiramo“, kazao je Agović.

fotografija 3On je istako da je trenutak i dobar i loš: dobar zato što imamo brojnu dijasporu koja zna kako da se iskoriste ekonomski benifiti i otvarila nova radna mjesta kao i način iskorišćavanja prirodnih potencijala. Agović je istakao da je lokalna samouprava spremna da iskoristi to njihovo znanje i iskustvo.

„Loše je ukoliko ne iskoristimo ove prednosti i mislim da je poslednji trenutak da svi zajedno preuzmemo odgovornost za budućnost naše sredine“, kazao je predsjednik Agović za portal radija.

Na konstitutivnom sastanku, izabran je izvršni odbor i dva kordinatora, jedan za dijasporu i koji dolazi iz njenih redova, a drugi kordinator je iz lokalne samouprave. Pored ova dva tijela, Savjet će imati svoga sekretara, a operativnim poslova će se baviti Izvršni odbor. Ubrzo se očekuje jos jedan sastanak na kojem će se napraviti strategija kako dalje.

Na sastanku se čuo i konkretan predlog dr Šemsudina Hadrovića iz BiH.

“Njegov predlog predviđa iskorišćavanje prirodnih potencijala koje imamo i on pokriva sve ono što je realno i moguće, ali predstoji razrada i onda ćemo da vidimo šta mu eventualno nedostaje. Meni se čini da mu nedostaje izvori finasiranja, što je i normalno, a izvore finasiranja ćemo zajedno tražiti, a jedan od segmenata finansiranja su sredstva iz EU jer sada imamo ljude koji su konkretno vezani za rad i boravak njihov u Evropi i sasvim sigurno imaju dodirnih tačaka sa određenim institucijama iz Evrope“, zaključio je Samir Agović.

DENIS BOŽOVIĆ