POZORIŠTE “DIVAN” – AMATERI SA PROFESIONALNIM STANDARDIMA

Divan, predstava

Amatersko pozorišno društvo ‘’Divan’’ Petnjica iako nedavno osnovano, bez ikakvih novčanih sredstava i bez scenske opreme ne ostavlja nikog ravnodušnim. Gdje god se pojavi ova družina izazove osmjehe do suza publici svih uzrasta. Da su mladi glumci sa autentičnim bihorskim humorom koji odlikuje predstave koje izvode postali prava atrakcija širom Crne Gore, regiona i Evrope pokazuje to što su za kratko vrijeme od svog osnivanja nastupali u Bijelom Polju, Rožajama, Luksemburgu i Skoplju. Ovih dana su i portali širom zemlje i regiona pisali o pozorišnom društvu ‘’Divan’’ iz Petnjice koje je publiku u Skoplju nasmijalo do suza.
Upravo ti osmjesi i aplauzi, kako kažu iz ovog društva, daju im energiju i volju da vježbaju, pripremaju nove predstave da bi bili još bolji i dokazali svima da su oni pravi ambasadori Petnjice.

Zato ovih dana rade vrijedno i pripremaju nove predstave ‘’Prosidba’’ i ‘’Ćerka puši travu’’ s kojima će, kako kažu, ‘’nasmijati Evropu do suza’’.
Iako su mnogi bili skeptični da li će ovo pozorišno društvo opstati, veselu družinu okupljenu oko scenariste i režisera Reha Ramčilovića krasi jedinstvo, vedar duh i ne obraćaju pažnju što im je na bankovnom računu 0 eura.

‘’Pozorišno društvo ‘’Divan’’ je za kratko vrijeme zaista dobro napredovalo i zavrijedilo veliku pažnju kako građana Petnjice tako i šire. Do sada smo gostovali u Bijelom Polju, Rožajama, Luksemburgu i Skoplju. Pored toga imamo usmene pozive da gostujemo na pozorišnim festivalima u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici a ima nagovještaja da će nas pozvati u Sarajevo i Švajcarsku da gostujemo. Glumce ovog društva krasi entuzijazam, ljubav prema glumi i pozorišnim daskama iako materijalno nisu nagrađeni. Mnogima smo se obraćali za pomoć, ali nažalost nisu nam izašli u susret, izuzev Opštine Petnjica koja nam je simbolično pomogla u gorivu. Nego, ja sam optimista, jer svi gdje smo gostovali nam odaju priznanje, pa se nadam da će se i Petnjica probuditi i podržati nas u našem radu i cilju, a on je afirmacija glume i promocija Petnjice’’ kaže scenarista Ii režiser ovog društva Reho Ramčilović.

DINO RAČIĆ