SEMIR LIČINA: NE TREBA MI AUTO KAD NE MOGU SLOBODNO DA SE KREĆEM

Semir Ličina i Denis Božović

Prije nekoliko dana crnogorski mediji su pisali da je “je­dan Bje­lo­po­ljac za­pa­lio svoj auto­mo­bil izi­ri­ti­ran zbog sa­o­bra­ćaj­ne ka­zne, na­kon što ga je be­ran­ska po­li­ci­ja za­u­sta­vi­la i kon­sta­to­va­la ne­is­prav­nost vo­zi­la”. Pisalo je takođe da je taj Bjelopoljac vrijeđao verbalno policiju i još mnogo toga, ispostavilo se, što nije tačno.

Bjelopoljac nije Bjelopoljac već Petnjičanin Semir Semko Ličina i nije, kako on kaže nikoga vrijeđao. U razgovoru za naš radio i portal, Semir kaže da to što su pisali a “posebno Informer je čista laž jer svi u Bihoru znaju da je ispravan i da nikad nikog nije opsovao.

fotografija 1 (3)“Otišao sam do Berana da povedem komšinicu da završi neke svoje poslove. Kada smo krenuli nazad, zaustavila nas je saobraćajna patrola kod Auto mota. Sve su kontrolisali – svijetla, migavce, gume… a moram da budem iskren da su jedino gume bile loše. Zamislite samo zbog guma su me poslali na vanredni tehnički pregled. To im nije prvi put i to uvijek ta dva policajca od kojih se jedan preziva Drobnjak a drugom nijesam vidio ime a on nije htio da ga kaže”, kaže Semko.

On tvrdi da su ga isti policajci u posljednje dvije godine kaznili sedam ili osam puta i to za “gluposti” tipa nemanja fluoroscentnog prsluka, pojasa, svjetala.

“Bilo mi je krivo iz prostog razloga što sam često u Beranama i pitam se zašto se ova dva policajca nijesu, kako bi naš narod kazao „udarili po obrazu“ i kazali – ajde ovog smo kaznili prije nekoliko dana pa da ga pustimo. A oni navalili baš kao u inat da kontrolišu neke sitnice, kao što je podizač stakala na zadnjim vratima. Često su mi pominjali neke stvari kojima su dokazivali da imaju nešto lično protiv mene. To je moj doživljaj i u to sam siguran. Za razliku od njih ja sam uvijek prema njima bio korektan i kazne sam redovno plaćao”, priča Semir i vraća se na događaj koji ga je za kratko učinio “medijskom zvijezdom”.

fotografija 3“Kažem da su mu bile dosta loše zadnje gume. Prednje malo bolje i bio sam registrovan do kraja godine. Vezao sam pojas, svijetla su bila upaljena i od svega što su kontrolisali našli su da mi jedan migavac rad brže od drugog. Samo te dvije stavke, migavac koji radi brže i loše zadnje gume. Moram da kažem da sam prije nekoliko mjeseci išao kod inspektora saobraćajne policije Babovića, kaže Semir. Ispričao je da ga je čovjek iz policije primio i razgovarao te da se korektno ponašao.

“Onog dana sam ga nazvao. Rekao mi je da je na odmoru i da mu se javim poslije dolaska sa odmora.

Nego idemo dalje sa pričom. Ušli smo na tehnički pregled. Našli su sitinice koje nijesu ispravne, kao što sam pomenuo – zadnji migavac i zadnji podizač stakala. Auto u tom trenutku ne bi prošlo tehnički pregled. U redu je to što su me poslali na tehnički pregled, ali nije u redu što uvijek meni to rade. Ušli smo u kancelariju od Auto-mota, gdje su bili ljudi koji rade i dva policajca. Pitao sam policajce da li mi ovo rade zbog toga što sam iz Bihora i zato što imam Bošnjački znak na retrovizoru. Nijesu ništa htjeli da mi odgovore, već su pričali nešto što njima odgovara. Ostao sam bez odgovora. Kada su mi napisali kaznu, platio sam tehnički pregled. Gospođa koja je bila sa mnom, zaboravila je dokumenta u auto pa sam je poveo do tamo. Vratili smo se na isto mjesto u roku od 10 minuta. Tada su opet počeli da me ispituju  gdje sam bio, da sam trebao da se javim iako sam objasnio o čemu se radi. Onda su mi pisali prijavu i za to. Čekali smo najmanje tri – četiri sata ispred Lovćen osiguranja, i kada je došao momenat da potpišem zapisnik u dijelu primjedbi sam pisao da mi se ne sviđa rad dvojice policajaca i da su se prema meni ponašali grubo. Da su mi davali do znanja da se u njihovom gradu ne trebam osjećati slobodno”, priča Semir Ličina. Zastaje u priči na trenutak i uvijerava nas da se baš ne osjeća ugodno kad ide u Berane jer su dva policajca sve učinila da mu utjeraju “strah u kosti”. Ovaj Bihorac, kako su mediji napisali “kratkog fitilja” kaže da nijesu svi policajci takvi.

“Dok sam pisao primjedbu, pitao sam jednog od njih da mi kaže ime jer imam primjedbu na njegov rad. Nije htio da mi kaže. Pitao me ko sam ja da mi kaže svoje ime. Htio sam da napišem i to. Počeo sam da ga opisujem kao na primjer da je ćelav da je ovakav i onakav….Prekinuo me je rekavši da to ne mogu da napišem jer možda ima kompleks od toga. Rekoh mu da ja imam kompleks od njih….Sve sam uredno potpisao, izašao do auta, kazao saputnici da izađe. Pitala me je zašto. Rekao sam da mi ne treba auto kada ne mogu da dođem u Berane i osjećam se slobodno. U autu sam imao razređivač, uzeo sam ga, polio po sicevima i bacio šibicu. Kada se auto zapalilo, policajci i osoblje su istračili van i pitali me šta sam to uradio. Priveli su me. Policajci koji su bili u stanici, bili su korektni, uljudni i sasvim normalno se ponašali. Vratili smo se nazad do mjesta gdje je bilo auto kako bi napravili uviđaj. Nakon toga su me pustili. Ništa mi nijesu kazali u vezi policajaca, i sada ne znam da li će išta uradit po pitanju da njih okrive, jer obično bude da svako svoga brani. Očekujem da okrive mene”, završava svoju priču Semir Ličina. Na kraju je još dodao da nema kriminalni dosije i da ima problem samo sa ova dva policajca.

“Jedan od razloga što sam sve ovo ispričao jeste to što se u novinama, konkretno u Informeru pojavio članak u kojem stoji da sam ja psovao i ponašao se nepristojno, a svi znaju da ja nikada ne psujem. Ali i to je u sklopu svega onog što sada spremaju prema meni. Moraju naći alibi dkako bi me krivično godinili”, zaključuje Semir.

DENIS BOŽOVIĆ