Veče Branke Bogavac na Boru

Na Boru je sinoć održano književno veče “Susreti sa Brankom Bogavac”. Novinarka i publicistkinja, Branka Bogavac, koja živi i radi u Parizu, djetinjstvo i mladost je provela na Boru.


Dobrodošlicu Branki su poželjeli i predsjednik opštine Petnjica i mjesne zajednice Bor, Samir Agović i Mehmed Adrović, poručujući da je Branka prva dama Bihora u umjetnosti.
“Branka je velika ličnost koju malo koja sredina ima. Bor je postao velika sredina zato što je Branka rekla da je Boranka”, poručio je Samir Agović..

Mirsad Rastoder je predlozio da se Branke Bogavac proglasi počasnom građankom Petnjice.

Govoreći o Brankinom stvaralaštvu književnik Draško Došljak je citirao poznatog albanskog pisca Ismaila Kadarea istakavši da je “tvoj najveci kvalitet to što umiješ da vodiš razgovor”,. On je rekao da bi ta rečenica trebalo da bude na početku Brankine biografije.

Amer Ramusovic je naveo da je Branka poznata po tome što nikad nije zaboravila svoj kraj. Prema njegovim riječima, ona je u teškim vremenima uspijevala da jasno kaže svoj stav.
Mehmed Adrovic se zahvalio gošći za sve sto čini za Bihorce i Bor.
“Znamo da Branka svoj Bor nosi svuda sa sobom i ona će uvijek biti naša komšinica i naš dragi gost”, rekao je Adrović.
Branka Bogavac je dobitnik brojih međunarodnih I domaćih priznanja. Između ostalog, Ministarstvo kulture Francuske dodijelilo joj je Orden Viteza.
Branka je objavila veliki broj knjiga, a posebna pažnja na književnoj večeri na Boru posvećena je knjigama “Razgovori u Parizu”, “Od beznađa do nade” i “Razgovori sa Dadom”.