Otvoreno XI Bihorsko kulturno ljeto

Manifestacijom izložba radova sa treće likovne kolonije ,,Boje Bihora“ zvanično je počelo XI Bihorsko kulturno ljeto.
Takođe iste večeri održan je okrugli sto na temu ,,Očuvanje muzičke kulture, Sevdaha“. Nešto kasnije sa početkom od 20h održan je koncert Gradskog tamburaškog orkestra I KUD-a ,,Volođa“ iz Bijelog Polja.
,,Dame i gospodo uvaženi prijatelji, srdačno Vas pozdravljam u ime Centra za seoski razvoj, kao i u ime XI Bihorskog kulturnog ljeta i zahvaljujem što će te svojim besjedama i učešćem osnažiti ideju razvoja muzičke kulture u Petnjici.
Pozdravljam predsjednika opštine gospodina Samira Agovića
Pozdravljam direktoricu muzičke škole u Beranama-Milenu Zonjić
Direktore škola sa područja opštine Petnjica-
Predstavnicu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore- Edinu Ramović
Dugo i predugo, Petnjički kraj nije imao rizničara kulture, -instituciju koja bi primala i čuvala bisere narodnog stvaralaštva pa su zato mnogi dragulji nestali. Sjećanja na posijela,mobe i veselja blijede, a sve se dešavalo uz sviralju,,kaval,goč, zurlu,tarabuku. Blijede uspomene a pisani tragovi su rijetki dragulji, poput monografije Bihorska muzika. Ona svjedoči o mnogim neimarima kulture ali činjenici da se, 1935 godine na ovim prostorima pojavljuje prva harmonika. Svirao je rahmetli Šemso Skenderović.
Od tada ovaj instrument, što dušu nosi i čarobno zanosi ima počasno mjesto u srcima Bihoraca – radoznalih sanjara,sevdalija i meraklija.
Zbog svega pomenutog, čast mi je i zadovoljstvo da otvorim muhabet pod naslovom “Na krilima sevdaha” i pozdravim uvažene etnomuzikologe koji će nam pomoći da bolje razumijemo i sopstvenu muzičku baštinu i sebe.
Pozdravljam Melitu Malezić-Abdić, magistricu etnomuzikologije, msr etnomuzikologa Nikolu Zekića, Profesora harmonike Almira Martinovića i sve drage i cijenjene goste.
,,Sevdah je stožer Bošnjačke kulture.A kultura je bogatstvo i trajna vrijednost,koju moramo,stalno njegovati i stvaralački ukrašavati. Pjesmom igrom i raznim drugim kulturnim dešavanjima dužni smo da podučavamo i inspirišemo mlađe generacije o bogatstvu tradicije koju smo naslijedili ,kako bi na tim izvorima stvarali nove vrijednosti. Jer kultura nije samo svedočanstvo prošlosti,već živa snaga koja nam daje krila za buduće uzlete.
Dame i gospodo srdačno vas selamim i pozdravljam u ime NVU centra za seoski razvo Petnjica na čelu sa Enverom Rastoderom koji decenijama pokreće i ostvaruje projekte značajne za razvoj i kuturu Petnjičke opštine.
Večeras nastavljamo sa programskim dijelom projekta “Na krilima sevdaha”koji podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori.Pozdravljamo predstavnicu Fonda Edinu Ramović.Projekat se realizuje u okviru šire manifestacijea, XI Bihorskog kulturnog ljeta.
Kao što ste vidjeli otvorena je izložba slika Boje Bihora Petnjica 2023 prije toga održan je vrlo zanimljiv i inspirativan okrugli sto o muzičkoj tradiciji,pod naslovom “Na krilima sevdaha.
Na tim krilima želimo vam ugodno druženje sa Pljevaljskim Tamburašima,KUD “Volođa”Sa prijateljima iz Bijelog Polja.Pozdravljamo predsjednika Opštine Petnjica i sve uvažene predstavnike političkog,društvenog,obrazovnog i kulturnog života u Petnjici,a posebno goste koji su uvažili ovu manifestaciju kulture.
Ja sam Alen Džankić i vodiću vas krz ovo muzičko veče”
Projekat, “Na krilima sevdaha”ima za cilj da pokrene nova sagledavanja i stručna razmatranja naše muzičke tradicije, kako bi istraživanjem i prikupljanjem osnažili mogućnosti za nove stvaralačke poduhvate.
 Želimo da dodatno podstaknemo , neophodno otvaranje odjeljenja muzičke škole u Petnjici, u kojoj će se obrazovati neki novi stvaraoci od zanačaja ne samo za našu opštinu nego i kulturu uopšte. Iz svega toga mogao bi proisteći i Festival harmonike, za koji je Petnjica, po tradiciji harmonikaša, pravo mjesto. Neka današnja priča o sevdahu bude novi početak kulturnog sazrijevanja i napretka u sjevrnom dijelu Crne Gore“ saopštio je Enver Rastoder.
Takođe tokom trajanja okruglog stola, akteri su zaključili da je Petnjici potrebeno odeljenje muzičke škole i da u narednom periodu treba raditi na tome, jer u Petnjici zaista postoje djeca koja imaju sluha i talenta za bavljenjem muzikom.