Djeca imaju češće probleme sa uhom

Andrijana Radovanić

U Institutu za bolesti djece se godišnje obavi oko 15.000 otorinolaringoloških pregleda, a oko 60 odsto odnosi se na tegobe u vezi sa funkcijom uha. Problemi sa ušima podjednako se javljaju kod djece i odraslih, a pretjerana higijena slušnih kanala može dovesti do njihovih trajnih oštećenja, kažu sagovornici “Vijesti”.

Otorinolaringolog (ORL) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Danilo Pot kazao je “Vijestima” da neke osobe “zaista imaju predispoziciju i gotovo svake godine, u periodu ljeta, imaju upale ušiju”.

Navodi da probleme upale spoljašnjeg uha ima 0,4 procenata populacije tokom godine.

Pot ističe da treba imati širu sliku kada se govori o problemima uha.

“… Ali recimo da djeca imaju češće probleme sa uhom. To je vezano za anatomiju koja je drugačija – ventilacija uha kod djece je drugačija, jer je Eustahijeva tuba ikraća i horizontalnije postavljena. Djeca pohađaju kolektiv pa su i česte prehlade i funkcija nosa. Eustahijeva tuba je nešto što utiče na funkciju uha”, rekao je Pot.

Prema njegovim riječima, toplo vrijeme i vlažna sredina su pogodni za “nastanak inflamacije kože”.

“Ovaj problem se često označava i kao plivačko uho. Glavna karakteristika je izražen bol u uhu, koji se pojačava pri pomjeranju ušne školjke i otok kože slušnog hodnika. Ovo nije hitno stanje i uvijek treba primijeniti adekvatnu terapiju bola kao prvu mjeru, a potom u dogovoru sa ljekarom i dalju terapiju”, kazao je “Vijestima”.

Kada riječ o higijeni uha, Pot kaže da treba poštovati “ono što je priroda uredila i ne sprovoditi neke posebne mjere.”

“Uho ima svoj mehanizam čišćenja. Cerumen se, kao zaštitni sloj, proizvodi u spoljašnjoj polovini slušnog hodnika. Upravo, pretjerano čišćenje ima više štete nego koristi”, kazao je Pot.

Otorinolaringolog Andrijana Radovanić “Vijestima” je kazala da je pojačana higijena ušiju u ljetnjem periodu od velikog značaja. Smatra da kupanje u bazenima, rijekama, moru nosi rizik od infekcije, pa je neophodno dodatno se zaštititi.

“Kod osoba koje imaju hronične probleme sa ušima ili djeca sa postavljenim aeracionim cjevčicama, svakako da moraju da nose zaštitne čepiće”, rekla je Radovanić.

Istakla je da građani, nakon pandemije koronavirusa, nijesu postali preosjetljivi, “već svjesniji koliko smo krhki kako mentalno, tako i fizički”.

“…I svakako da u svemu, pa i u ovim situacijama, treba reagovati sa prvim simptomima. Kada shvatimo da preventivno djelovanje rijetko za posljedicu može dati konkretan problem, onda ćemo svakako biti mirniji i zadovoljniji”, ocjenjuje za Radovanić.

Oba sagovornika “Vijesti” napominju da bi trebalo izbjegavati aktivnu primjenu štapića za uši u održavanju higijene.

Oni se, kažu, ne preporučuje iz više razloga, a ponajviše jer su moguće povrede kože slušnog hodnika, a nekada i bubne opne.

Radovanić ističe da uši imaju sopstvene mehanizme čišćenja, pa je samim tim, dobro što se štapići polako “miču iz upotrebe”.

“To je veoma pozitivna stvar. Treba pustit da uši same, svojim mehanizmom čišćenja odrade posao. Trebalo bi i u određenim situacijama, kada je to zaista potrebno, doći na pregled ORL specijaliste”, kazala je ona.

Istakla je da je sve veći broj ljudi koji se žali na čulo sluha, a na to, tvrdi, utiče više faktora.

“Oštećenje sluha je, svakako, prisutnije, nego ranije. Zašto? Zato što je mogućnost dijagnostike veća, ali ne treba zanemariti i savremeni način našeg života, ličnih izbora, koji iscrpljuju naša čula do iznemoglosti”, zaključuje Radovanić.

IZVOR: VIJESTI