RETROVIZOR: ERVIN DURAKOVIĆ – KONEKCIJU SA AUTO – PUTEM PETNJICA TREBA DA IMA U BIOČI

Ervin Duraković

Prerdjednik Opštinskoog odbora Bošnjačke stranka Petnjica Ervin Duraković se za portal radiopetnjica.me osvrnuo na decenijsko samostalno funkcionisanje Opštine Petnjica, na akutni problem iseljavanje te na kapitalne projekte koje bi trebalo realizovati.

RP:Najjači utisak o Petnjici u deceniji za nama, nakon povratka statusa opštine.

DURAKOVIĆ: Definitivno, u posljednjih nekoliko decenija najjači utisak o Petnjici ostavlja povratak statusa opštine. A poslije te 2013. godine, ja bih istakao vjeru i nadu građana Petnjice u bolje sutra prvih nekoliko godina po povratu statusa opštine. Slučajno ili ne, neka procijene vaši čitaoci, u tom periodu je Bosnjačka stranka participirala u lokalnoj vlasti i kroz jedan odgovoran odnos donosili odluke i kreirali ploitike u interesu gradjana Petnjice.

RP: Kako biste opisali trenutnu situaciju u opštini Petnjica u pogledu iseljavanja stanovništva i može li se i kako zaustaviti

DURAKOVIĆ: Znate kako, ja se trudim da budem objektivan i realan i vjerujem da političar treba tako da djeluje i pravi dobre rezultate. U tom duhu ću i odgovoriti na vaše pitanje, trenutna situacija u Petnjici po pitanju iseljavanja stanovništva je porazavajuća. To je uzrokovano najprije nepravednim oduzimanjem statusa opštine a potom maćehinskim odnosom skoro svih prethodnih Vlada Crne Gore prema našoj opštini, posebno onih u kojima ne participiraju politički predstavnici bosnjačkog naroda u Crnoj Gori, a u koje svakako spada i aktuelna. Na kraju, iako je to najvise doprinijelo iseljavanju, ističem nesavjestan i neodgovoran odnos lokalne samouprave prema ovom pitanju.
Iako je situacija poražavajuća nije je nemoguće u određenoj mjeri popraviti, a za šta će biti potrebno promijeniti lokalnu vladajuću strukturu i na državnom nivou ukljuciti predstavnike našeg naroda u organe koji donose važne odluke.

RP: Koje kapitalne projekte smatrate ključnim za dalji razvoj opštine Petnjica?

DURAKOVIĆ: Mi iz Bošnjačke stranke već duži vremenski period ističemo tri ključna kapitalna projekta iz oblasti putne infrastrukture, a to su izgradnja magistralnih putnih pravaca: Podvade-Trpezi-Kalače, Petnjica-Bioča i Petnjica-Haništa uz granični prelaz sa Srbijom.
Pored toga, značajno bi bilo građanima Petnjice obezbijediti dobru konekciju sa autoputem koji prolazi u neposrednoj blizini naše opštine. Po aktuelnom idejnom rješenju, najbliže uključenje ce biti u Beranama ili u Crnči kod Bijelog Polja, što vidim kao još jedan slučaj zanemarivanja naše opštine od strane aktuelne Vlade Crne  Gore u kojoj nema predstavika našeg naroda i Bošnjačke stranke kao i nedovoljnog zalaganje lokalne vlasti po tom pitanju.
Zašto građani Petnjice ne bi mogli dobiti konekciju sa autoputem u Bioci, kao što će dobiti građani svih ostalih opština na sjeveru (Kolašin, Andrijevica, Berane i Bijelo Polje)?

RP: Kako ocjenjujete trenutnu zaposlenost u opštini i koje mjere smatrate potrebnim za poboljšanje situacije

DURAKOVIĆ: Trenutnu zapošljenost u opštini Petnjica ocjenjujem nezadovoljavajućom. Potrebno je voditi ispravniju kadrovsku politiku gdje se neće vrjednovati isključivo politička pripadnost, nego stručnost, volja i sposobnost za davanje doprinosa u razvoju našeg kraja. Takođe, šansu za poboljšanje zapošljenosti vidim u realnom sektoru i stvaranju povoljnijeg ambijenta za razvoj male i srednje privrede.
Kada već govorimo o zapošljavanju, poražavajuća je činjenica da lokalna vlast u tri mandata nije zaposlila ni jednog pripadnika manje brojnih naroda u našoj opštini, odnosno ni jednog našeg komšiju pravoslavne vjeroispovijesti. Mi iz Bošnjačke stranke se zalažemo za proporcionalnu zastupljenost na svim nivoima, pa i u slučajevima kada u manje brojni narod ne spadamo mi nego neko drugi. Da smo mi vlast, sigurno ne bismo to dozvoliti, a po preuzivanju vlasti ćemo to ekspresno ispraviti.

RP: Kako biste opisali ekonomske parametre opštine Petnjica i koje biste promjene predložili za unapređenje ekonomske situacije

DURAKOVIĆ: Ekonomska situacija je takođe nezadovoljavajuća. Za unaprjeđenje iste je potrebno na bolji način valorizovati turističke i poljoprivredne potencijale našeg kraja, ozbiljnije raditi na rjesavanju infrastrukturnih problema, pitanja vodosnabdijevanja, javne kamalizacije i skladištenja komunalnog otpada, pitanja javnog prevoza, unaprjeđivanju distributivne električne mreže. Istovremeno je potrebno raditi na razvoju privrede i otvaranju pogona i novih radnih mjesta u realnom sektoru, uz jedan iskren i pošten odnos prema građanima.
Ja iskreno vjerujem da u Bošnjačkoj stranci imamo kadrovski potencijal i dovoljno odgovornosti da preuzmemo tu obavezu na sebe poslije lokalnih izbora. Takodje, vjerujem i da to naši građani prepoznaju.

RP: Koje su najveće izazovi s kojima se suočava poljoprivreda u opštini Petnjica i kako ih rješavati

DURAKOVIĆ: Poljoprivreda je nesumnjivo strateška grana razvoja naše opštine. Međutim, kako u drugim oblastima, tako i u pljoprivredi nije urađeno dovoljno. Bili smo svjedoci brojnih zloupotreba i nesavjesnog odnosa prema poljoprivrednicima a sve zbog stavljanja politickog interesa lokalne vladajuce partije ispred interesa građana i poljoprivrendih proizvođača. Prisjetimo se na koji način su dodjeljivane subvencije, pa dodjela poljoprivrednih mašina i opreme i td. Takvih primjera je dosta, a ja vjerujem da je došlo vrijeme da se prekine ta praksa i da razvoj poljoprivrede u Petnjici preuzmu vrijedni ljudi od struke, čistih biografija koji svojim gazdinstvima daju primjer kako treba voditi i opštinu. Mi u Bošnjačkoj stranci se možemo pohvaliti i takvih kadrovima.

Projekat RETROVIZOR podržan je od strane Ministarstva kulture i medija.