„GLASNIK BIHORA“ – NAUČNI I KULTURNI MISIONAR

Piše: prof. dr Draško Došljak

Novi, osmi broj, časopisa „Glasnik Bihora“, čiji je urednik mr Sait Š. Šabotić, a izdavač JU Centar za kulturu Petnjica, izašao je iz štampe. Pored ustaljenih cjelina po kojim se prepoznaje ovaj časopis za nauku, kulturu i društvene djelatnosti, uredništvo  je, u ovom broju, s razlogom, značajan dio sadržaja posvetilo nedavno preminulom Rifatu Rastoderu (1950-2023) i desetogodišnjici samostalnosti opštine Petnjica.O životu i djelu Rifata Rastodera svojim pišu: Azem Kožar, Božidar Proročić i Sait Š. Šabotić, koji ističe: „Rifat Rastoder je bio čovjek koji je o Podgorici, Bihoru i Crnoj Gori uvijek govorio sa posebnim pijetetom. U Podgorici je proveo studentske dane, mladost i čitav svoj profesionalni i radni vijek. Bihor je bio njegov zavičaj, njegova inspiracija, izvor sa koga se napajao duhovnom snagom i idejama. Crna Gora je bila njegova kuća u čijem svakom kutku je bio rado viđen“.

Uz desetu godišnjicu samostalnosti opštine Petnjica, Časopis donosi priloge Samira Agovića (Kreiranje dobrog ambijenta), Sinana Tiganja (Bihorsko kulturno ljeto 2014-2024. Decenija posvećena multikulturi) i Rešad Muratović (Turistički potencijali – razvojna šansa Petnjice). Svoj autorski prilog, Samir Agović, predsjednik Opštine Petnjica, zaključuje: „Ubijeđen sam da prečeg zadatka čitavom društvu nema od brže izgradnje neophodne infrastrukture na ovom našem sjevernom regionu, jer jedino sa unaprijeđenomsveukupnom infrastrukturom naše ideje i naši snovi i pogledi mogu se ostvariti i time naša Petnjica postati pristojno mjesto za život i rad ovdašnjih ljudi“. Sinan Tiganj, direktor Centra za kulturu u svom tekstu daje iscrpan pregled programa „Bihorskog kulturnog ljeta“ u proteklih deset godina, jer „kroz različitost izraza, umjetnosti i tradicija, kultura postaje živa riznica koja nas povezuje, podučava i obogaćuje… U tom beskrajnom okeanu, svaka kultura je kap koja doprinosijedinstvenom sjaju i ljepoti naše zajedničke baštine“. Rešad Muratović, direktor TO, podvlači da uz „tradiciju , istorijsko nasljeđe i prirodne ljepote, bihorska sela pružaju mogućnost posjetiocima da tokom cijele godine imaju raznolike i jedinstvene sadržaje“.

Tradicionalna cjelina „Glasnika Bihora“ – „Baština“ sadrži radove Adema Ada Softića (Hadži Emrulahova džamija u Haremima) i Azema Kožara (U povodu 80 godina od osnivanja: ZAVNOS i ZAVNOBIH komunističkoj koncepciji stvaranja federativne Jugoslavije), dok je u „Arheologiji“ rad Burhana Čelebića „Motiv ibrika na muslimanskom nišanu kod Petnjice“. U ovom broju je, u cjelini „Književnost“ zastupljena poezija i proza autora: Šefkije Borančić, Mahije Demirović Dolovac, Reha Ramčilovića, Danke Vuletić, Faruka Šabotića, Ivana Mitrovića, Sanele Ramadanović Softić i Radosava Minje Koprivice.

U „Aktuelnostima“ su prilozi posvećeni akademkinji Branki Bogavac, prvoj počasnoj građanki Petnjice. Na početku su prilozi gospođe Bogavac i njeni utisci sa predstavljanja knjige „Uzdarja za dar“ (knjiga prijatelja Branki Bogavac) u Beranama i Petnjici, sa  svadbe u Rožajama, kao i njen govor prilikom uručenja Povelje prve počasne građanke Petnjice, gdje kaže: „Vi danas meni ukazujete čast, a ja vama uzvraćam istinskom ljubavlju prema ovom kraju koja podrazumijeva – bratstvo i slogu koji će nam omogućiti da živimo u prijateljstvu i miru. Moje srce ispunjava i radost što ste se ovim civilizacijskim činom visoko uzdigli i pokazali veliki napredak našega kraja, dodijelivši to dragocjeno počasno priznanje jednoj ženi. Nek’ je vječna Crna Gora i u njoj naš bivni Bihor“. Ovdje su i tekstovi posvećeni Branki i njenom bogatom stvaralaštvu autora: Mirsada Rastodera, Sinana Tiganja, Jovane Došljak, Ada Softića i Amera Ramusovića.

U „Prikazima“ su tekstovi Admira Adrovića (Džamije u Crnoj Gori), Čeda Baćovića (O smijehu kroz suze Dina Burdžovića), Braha Adrovića („Naša rijeka“ roman duboke emotivnosti, misaonosti i nesvakidašnjeg stila i jezika) i Saita Š. Šabotića (Djelo dokumentarne vrijednosti).

Časopis „Glasnik Bihora“ uspješno nastavlja svoju naučnu i kulturnu misiju. Sadržajem i ovoga broja potvrđuje kvalitet i opravdanost postojanja, što ga svrstava u relevantne nacionalne časopise. „Glasnik Bihora“ je naučni i kulturni misionar.