FESTIVAL EMIGRACIJE, KULTURE I STANOVNIŠTVA U LUKSEMBURGU: SVOJEVRSTAN AMALGAM KULTURE, TRADICIJE I OBIČAJA

I ove godine, 41. put, Clae Luksemburg (Comité de liaison des associations issues de l'immigration), krovna organizacija udruženja doseljenika iz cijelog svijeta u Luksemburgu, a njih je oko 170 različitih nacionalnosti, organizovala je dvodnevni festival emigracije, kulture i sanovništva.

U velikoj hali Luxexpo okupila su se razna udruženja sa svih strana svijeta, gdje su na preko 400 štandova predstavila svoje običaje, kulinarske specijalitete, običaje, te folklore i druge znamenitosti zemalja iz kojih dolaze.

Među toliko štandova, ZK Bihor je zauzimao apsolutno dominatnu poziciju i bio daleko najposjećeniji štand na festivalu.

Na festivalu se razgovaralo na mnogim jezicima svijeta, ali i na jednom zajedničkom, ljudskom, gdje je svako svojom pojavom nosio poruku mira i ljubavi među ljudima, te smo tako poručili da nas različitosti zbližavaju, a ne udaljavaju jedne od drugih.

Ni manje zemje ni više različitosti! Različitosti koje se poštuju, gaje i uvažavaju.

To je Luksemburg danas, to je zeleno srce Evrope!

No, pored ZK Bihor, na festivalu se predstavilo i udruženje Montenegro- Luksemburg, gdje su se, kao i na štandu ZK Bihor prikazali posteri turističkih destinacija Crne Gore.
Pored ovih štandova doseljenika iz Crne Gore, na festivalu se predstavilo i nekoliko udruženja iz drugih zemalja Balkana: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije…

Festival, te time i štandove udruženja iz Crne Gore, posjetili su nj. ex. Ambasador Crne Gore u zemljama beneluxa Ivan Leković, te predsjednik opštine Petnjica Samir Agović i predsjednik Skupštine Opštine Petnjica Mehmed Adrović.
Bio je ovo, po svemu sudeći, do sada najposjećeniji festival, jer je tokom ova dva dana halu Luxexpo posjetilo oko dvadeset hiljada ljudi iz raznih krajeva svijeta.

F. S.