NVO “MUSLIMANI BIHORA”: ZAPOČET PROJEKAT – ČUVAJMO KULTURNU BAŠTINU OD ZABORAVA

NVO ,,MUSLIMANI BIHORA“ započela aktivnosti na realizaciji projekta ,,Čuvajmo kulturnu baštinu od zaborava“, pa će u narednom periodu imati niz radionica na ovu temu u Petnjici.

Putem našeg portala upoznali su širu javnost o kakvom projektu je riječ, kao i šta je cilj ovog projekta. Saopštenje prenosimo u cjelosti:

,,NVO,,Muslimani Bihora“ je organizacija iz  Petnjice, koja se bavi očuvanjem kulture i kulturne baštine jednog autotohnog naroda u Petnjici. Ova organizacija je odradila niz aktivnosti i projekata koji su od velikog značaja na ovom području.“

I ove godine smo započeli aktivnosti koje su vezane za program odnosno projekat koji je podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore pod nazivom ,,Čuvajmo kulturnu baštinu od zaborava“

U projektu će učestvovati isključivo žene, koje će učestvovati u raznim radionicama. Radionice ćemo realizovati u tri faze u trajanju od po 15 dana. Radionice će se odrzati na podrucju opstine Petnjica. Projekat odnosno program, Čuvajmo kulturnu baštinu od zaborava,kao sto smo Kazali je podržan od Fonda za zaštitu i očuvanje manjinskih prava Crne Gore a koji je bitan za naše područje. Na projektu ce raditi dva asistenta sa učesnicima na radionicama kao i dva instruktora.

Ovaj projekat obuhvata izradu Muslimanskih eksponata kao i drugih odjevnih i ukrasnih predmeta sa sa tradicionalnim etno-motivima,koji su veoma traženi. Svi esponati i predmeti koji se nalaze u ovoj postavci nastajali su u okviru kućne radinosti i rezultati su dugogodišnje porodične ljubavi prema ovom zanatu

Važan je kontekst u kome se fragmenti prošlosti čuvaju, ali vaažni su i razlozi zbog kojih ih treba čuvati. Pripadnost odjevnoj nacionalnoj zajednici na regionu ili etnosu oznaka je identiteta i legitimnosti projekat, koji ima za cilj očuvanje i promovisanje interalizovanih vrijednosti kroz različite aktivnosti kao sto su radionice, debate i publikacije cilj ovog programa odnosno projekta jeste da afirmišemo mlade ljude da stvaraju prostor i ambijent bez distance i predrasuda.

Ciljne grupe su građnke svih nacionalnosti jer su one dio drustva – mogu da afermativno djeluju u pomoci očuvanja narodnog stvaralaštva, promociji stvaralaštva,dijaloga – kriticnog misljenja. U ovom projektu ocekujemo da kroz radionice prodje oko 100 ucesnika“ saopštila je predsjednica NVO ,,Muslimani Bihora“ Sabaheta Novalić, nosilac ovog projekta i ideje.

ERIS BABAČIĆ