ODJELJENJE ZA POLJOPRIVREDU: REALIZOVANI BROJNI PROJEKTI IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE U PETNJICI

Opština Petnjica

Poljopivreda predstavlja značajnu privrednu granu razvoja naše Opštine i izvor prihoda lokalnog stanovništva. Učešće domaćinstava sa poljoprivrednim gazdinstvom sa preko 80 %, u ukupnom broju domaćinstava, najbolje ukazuje na značaj i zastupljenost ove privredne djelatnosti na teritoriji opštine Petnjica, naveli su iz Odjeljenja za poljoprivredu Opštine Petnjica.

Iz tog resora su naveli da je sve do 2014. godine na teritoriji opštine Petnjica broj registrovanih poljoprivrednih proizvođača bio izuzetno nizak i on se kretao negdje oko stotinak.

“Svakodnevna prisutnost službenika opštine tačnije  službe za poljoprivredu čiji je cilj bio promocija raznih poziva kako od strane Opštine tako i od strane Ministarstva poljoprivrede, dovelo je do toga da broj registrovanih poljoprivrednih proizvođača bude mnogo veći i on trenutno iznosi 462. Najzasupljenija grana poljoprivrede kod nas jeste stočarstvo, zatim ide ratarstvo i povrtarstvo i nešto manje voćarstvo. Zadnjih godina na značaju dobija i pčelarska proizvodnja”, navode iz Odaljenja za poljprivredu.

“Zahvaljujući raznim javnim pozivima i subvencijama kako od strane opštine Petnjica tako i od strane Ministarstva poljoprivrede, stvorio se povoljniji ambijent za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom”, rekao je rukovodilac Odjeljenja za poljoprivredu mr Adis Ličina

Opština je kroz svoje javne pozive uspjela da velikom broju pljoprivrednih proizvođača pomogne oko nabavke opreme u poljoprivredi: freze, muzilice, agregati solari paneli i električni pastiri. Osim pomenutog Opština pomaže i u rekonstrukciji pomoćnih objekata i katuna kao i u nadoknadi štete pričinjena na poljoprivrednom gazdinstvu.

” Treba napomenuti da je opština Petnjica bila korisnik IFAD projekta koji je bio od izuzetne vaznosti za lokalno stnovništvo. Kroz ovaj projekat asfaltirani su brojni makadamski putevi koji vode do najudaljenijih poljoprivrednih gazdinastava. Uspjeli samo da privedemo kraju  vodovod Murovsko vrelo.  Akcenat je stavljen na manja poljoprivredn gazdinstva koja su kroz ovaj projakt bila u prilici da nabave novu sitnu mehanizaciju a tu prije svega mislimo na: kosačice, rotofreze, muzilice i sve ostalo što je neophodno za početak zasnivanja bavljenje poljoprivredom. Osim mehanizacije kroz ovaj projekat poljoprivredni proizvođači su mogli aplicitati  i za nabavku stočnog fonda kao i za rekonstrukciju i izgradnju objekata. Ovaj projekat je omogućavao poljoprivrednim proizvođačima da riješe problem vodosnabdijevanja.  Broj podržanih zahtjeva iznosi 148, da bi ukupna vrijednost investicije iznosila oko 400 000 eura, dok je ukupna podrška iznosila oko 200 000 eura”, kazao je Ličina

Najveći problem ne,  samo naše Opštine nego i svih opština sa sjevera Crne Gore, jeste odlazak mladih. Kroz razne vidove pomoći Opština pokušava da stvori povoljnije uslove živita na selu, a sve s ciljem da se zadrži što veći broj mladih. Smatramo da za rješavanje ovog problema nije dovljno samo učešće Opštine već je neophodno da se za rješavanje ovog problema uključi i Vlada Crne Gore

Savjetnik u Odjeljenju za poljoprivredu Anis Adrović dipl.ing.poljoprivrede navodi da u posljednjem periodu na značaju dobija i pčelarska proizvodnja. Udruženje pčelara Bihor iz Petnjice  koje broji 70 stalno udruženih članova  sa oko 2 500 pčelinjih drštava još prije 4 godine došlo je na ideju da za potrebe članova udruženje krenu u projekat izgradnje „ KUĆE MEDA“.  Najveći problem sa kojim se suočilo ovo udruženje na početku bila je lokacija gdje izgraditi objekat. Kako Opština nije bila u mogućnosti da ustupi svoje zemljište krenulo se u iznalaženju istog.

Jedan od članova udruženje poklonio je 25 ari svog zemljišta. Objekat će biti izgrađen u Godočelju u mjestu Rosulje. Objekat će u sebi imati sadržake koji se tiču proizvodnje, lagerovanja pčelinjih proizvoda kao i repromaterijala koji je potreban za nasmetano odvijanje ove djelatnosti ali i prostorije članova.  Objekat je projektovan da bude dimanzia 15×10 i prostiraće se u 2 nivoa. Od njega će imati benefite svi počev od članva udruženje i kompletnog Bihora kao i sjevera Crbne Gore jer je ovo prvi objekat takvg tipa u ovom dijelu države. Po projektnoj dokumentaciji vrijednost projekta je oko 150 000 eura.

“Ovo udruženje je pokrenulo akciju prikupljanja sredstava za izgradnju objekta. Među prvima opština Petnjica u 2023 godini  za izgradnju ovog objekta uplatila novčana sredstva u izvosu od 5 000 eura. Opština će i u narednom periodu shodno svojim mogućnostima pomagati da se ovaj vrjedni projakta privede kraju”, kazao je Adrović.

ODJELJENJE ZA POLJOPRIVREDU OPŠTINE PETNJICA