FEHIM PRENTIĆ PROSLAVIO 91. GODINU: NAJSTARIJI STOČAR U CG SA PORODIČNOM TRADICIJOM DUGOM VIŠE OD DVA VIJEKA (FOTO I VIDEO)

Fehim Prentić i novinar Radija Petnjica Eris Babačić

Ekipa Radija Petnjica posjetila je gazdinstvo porodice Prentić, koji se bave stočarstvom dugi niz godina. Da je riječ o uspješnim, uglednim poljoprivrednicima, koji žive od stočarstva, govori i činjenica da se posao prenosi s koljena na koljeno. U svom kraju važe kao čestita i vrijedna porodica.

Najstariji član i domaćin, Fehim Prentić napunio je ovih dana 91 godinu.

Pred toga što je zagazio u devetu deceniju život, ovaj 91-godišnjak još uvijek radi sve poljoprivredne poslove i  poznat je u Savin Boru, Bihoru, a možda i šire kao najstariji poljoprivrednik koji se bavi i uzgojem stoke i još uvijek pomaže i radom doprinosi svom gazdinstvu.

Zna Fehim često da pođe za svojim stadom od 115 ovaca, 13 govedi i četiri bika, po savinoborskim pašnjacima što ga svrstava možda u najstarije  pastire u našoj zemlji.

Fehim je za portal Radio Petnjica pričao o svom životu, kao i kakav život on pamtim na ovom području u prošlim vremenima, a raduje ga činjenica da njegov unuk planira da nastavi porodičnu tradiciju i bavi se poljoprivredom.

,,Bavljenje poljoprivredom i stočarstvom sam naslijedio od svog oca, još kao mali sam stekao radne navike i znao sve poslove da radim. Radio sam i stvorio sam sve što mi je trebalo, nabavkom mehanizacije dodatno sam olakašao sebi. Dva sina su otišla vani u potrazi za lakšim životom, stvorili su svoje porodice i stekli bogastvo. Jedan je ostao ovdje, kod mene i odabrao da se bavi ovim poslom osnovao svoju porodicu, a ono što mi je drago to je da unuk planira da nastavi da se bavi stočarstvo i da će da ostane ovdje“, Kaže Fehim.

Da nije bilo lako opstati i baviti se poljoprivredom u ovom kraju saglasan je ovaj 91- godišnjak.

,,Dosta je teško bilo baviti se poljoprivredom u ovom kraju pogotovo u zimskom periodu, prije je padao snijeg i dugo se zadržavao, a sada je drugačije, padne i makne se za nekoliko dana, vrijeme se dosta promijenilo.  Bavljenje poljoprivredom je sada dosta olakšano postoji mehanizacija, oranje ranije je znatno sporije išlo i zahtijevalo dosta truda, dok sada postoje mašine koje to rade. Sada imam 115 ovaca, 13 govedi i četiri vola. Mogu reći da je i premija na grla dosta dobra i zadovoljan sam. Rad, red i disciplina je ključ uspjeha“, saopštio je Fehim Prentić.

Kao nedostatak i nešto što bi trebalo unaprijediti jeste putna infrastruktura i putni pravac koji porodica Prentić koristi, da će Opština Petnjica, raditi na tome, saglasan je i predsjednik Samir Agović  koji je takođe posjetio gazdinstvo Prentića i najstarijem domaćinu Fehimu Prentiću uručio poklon povodom 91. rođendana.

,,Izuzetna mi je čast što sam u prilici danas da posjetim jedno od najstarijih gazdinstava na području Bihora, a možda I šire. Evo danas proslavljamo dedin 91. rođendan i želimo mu dobro, zdravlje i porodičnu sreću, a on je svakako srećan čovjek danas je dokazao da je ponosan što je iznjedrio toliko djece, vaspitao ih na pravi način i pokazao da se kroz našu tradiciju može postići veliki porodični uspjeh. Ovo je ponos Bihora I čitave naše opštine, da imate jedno domaćinstvo koje doseže unazad, 200-300 godina i da na isti način tradicionalno ostvaruje svoju egzistenciju. Ono što je obaveza opštine i prema ovom selu, ono što je za primjer kada je u pitanju stočni fond, jeste da radimo dodatno na unapređenju putne infrastrukture. Čini mi se da će biti ključno za ovu MZ da se naša ideja koja je davnašnja, ali je danas optimističnija i ja je najavljujem kao nešto što je realno da se u bliskoj budućnosti desi da Savin Bor bude povezan sa opštinom Petnjica, kvalitetnim putem sa dvije trake. Naša ideja je da povežemo Tutin i Petnjicu tim putem, ovih dana radimo na raspisivanju tendera za izradu projektne dokumentacije i mislim da je to najveći poklon da ovaj prostor doživi veći prosperitet“, zaključio je Agović.

ERIS BABAČIĆ