PETNJICA: USVOJEN BUDŽET ZA 2024. GODINU

Odbornici Skupštine opštine Petnjica juče su, većinom glasova, usvojili Budžet za 2024. godinu.

Najviše polemike izazvala je izazvala upravo rasprava o Budžetu ali i ona o stanju elektrosnabdijevanja na teritoriji Opštine Petnjica za 2022. godinu.

Sjednici je prisustvovao i predstavnik CEDIS-a Radoman Obradović koji je u uvodnom obraćanju izvijestio o sadržaju i objektima preko koji se vrši distribucija električne energije za Opštinu Petnjica.

Nakon uvodnog izlaganja predstavnika CEDIS-a, u raspravi je učestvovalo nekoliko odbornika, koji su iskazali nezadovoljstvo zbog učestalih isključenja Opštine Petnjica sa elektro mreže.

Među odbornicima koji su se javili za riječ u diskusiju je i doktor Erol Muratović, koji je uputio pitanje predstavniku CEDIS-a, zašto Petnjica sa prvim snijegom ostaje bez napajanja električnom energijom.

,,Ne znam koliko možete da utičete da se riješi naš glavni problem, za Centar Petnjice. Mislim da je to jedina opština u Crnoj Gori, gdje se dešava u roku od pet dana kada padne snijeg od tri, četiri centimetra dodje do nestanka struje i dolaska 20 puta dnevno i sada poručujem ukoliko se to bude dešavalo u narednom periodu, organizovaćemo se sa predsjednikom opštine, angažovaću sve moguće medije i tražit rješenje, jer ovo više nema smisla. Ovdje se dosta građana grije i na pelet i na struju, sa takvim stanjem nemoguće je pogotovo u zimskom periodu, taj problem ne traje od juče” saopštio je Muratović.

Takođe u ovoj raspravi je učestvovao i odbornik Elvis Mehović

,,Koliko sam čuo naveli ste da u Opštini Petnjica ima 13 rastavljača. Zbog čega se ti rastavljači ne koriste? Ukoliko dodje do kvara u bilo kojoj mjesnoj zajednici, mi moramo kompletnu opštinu da isključimo, a znamo da Opština Petnjica raspolaže sa velikim brojem, kako privrednim proizvođačima, tako i poljoprivrednim koji umnogome zavise od električne energije”

Obradović je kazao da Opština Petnjica u velikoj mjeri ostaje bez napajanja iz razloga što Petnjica nema napajanje iz dvije pozicije i to značajo umanjuje sigurnost napajanja. Kada se pusti dvosistemski vod koji je urađen od Paljuha kada se ta konekcija uspostavi smatramo da će se situacija znatno popraviti.

Budžet opštine Petnjica za 2024. godinu iznosiće 2.876.000,00 eura, tekući izdaci su planirani u iznosu o 1.256.000,00 eura. Što se tiče Kapitalnih izadataka oni će iznositi 1.575.000,00 eura I čine 54,76% ukupnih rashoda za 2024. godinu, najveći dio je opredijeljen za razvoj lokalne infrastrukture.

Odbornik BS-a Rifat Rifko Agović je kazao da će on i partija koju on predstavlja glasati protiv usvajanja budžeta za 2024. godinu iz prostog razloga, jer budžet nije razvojni i kazao je da ovaj budžet ni na odboru nije dobio potrebnu većinu i da ljudi iz vladajuće većine nijesu podržali ovaj budžet.

Pored toga što su predstavnici opozicije glasali protiv usvajanja, Budžet je usvojen. 18 odbornika glasalo je za usvajanje budžeta, dok je šest bilo protiv i jedan uzdržan.

Ostale tačke Dnevnog reda usvojene su bez veće polemike. Video snimak sa sjednice možete pogledati na našoj FB stranici Radio Petnjica.

ERIS BABAČIĆ