Faruk Faro Šabotić književnik iz Švajcarske promovisao roman ,,Oči u tami“ u Kamniku

Nedjeljno poslijepodne u Kamniku nadomak Ljubljane, u krcatoj Sali doma kulture, gdje je kultura disala proljecnim dahom, sreli su se svoji, sreli su se osmijeh i suze, radost i nostalgija i razne generacije.

Prisjutnima je dobrodošlicu poželio presjednik kluba Sandžak dr. Džemal Kočan, a ujedno je čestitao dan državnosti BiH i dan Sandžaka.

Interesantnim skečom susret je otvorio Sefadin Korać sa svojim sinom Adinom, dječakom koji pokaza koliko mu znači Slovenija i koliko voli svoj Sandžak. U prelijepom skeču pokazaše generacijsku razliku u pogledu na životne promjene, na vladanju jezičkim barierama i načinu integracije druge i treće generacije Bihoraca u Sloveniji, a i šire.

Predivnim koreografijama se prestaviše KUD-ovi iz raznih krajeva Slovenije -porijeklom iz Sandzaka, a među njima I domaći  KUD-Sandzak.

,,Kao gostu večeri, bila mi je čast I zadovoljstvo biti učesnik ove predivne manifestacije. Čak ni udaljenost Ciriha od Kamnika me nije spriječila da budem dio ove prelijepe priče“ saopštio je književnik Faruk Faro Šabotić.

Faruk Faro Šabotić je takođe promovisao svoj roman ,,Oči u tami“

,,Poslije promocije romana, na red je došla i moja zbirka pjesama “Žal”, te je pjesmu “Zora”, kao i odlomak iz romana pročitao Sefadin Korac, a svoj komentar dade i moj prijatelj Mehdija Sabotić

U nastavku programa se prestaviiše i drugi KUD-ovi, a kao i predhodni oduševiše koreografijama koje nikog ne ostaviše ravnodušnim.

Na ovim književnim susretima bilo je mnogo emocija, bilo je I smijeha, ali i suza.

Najaktivnija je svakako bila publika, nije štedela dlanove, što je dokaz da je kultura i ovaj put pokazala da je nešto što spaja, što uljepšava i upotpunjuje život.

Veče zasladi bogata trpeza, djelo vrijednih ruku naših Bihorki.                                                                                                                                                                                Uz pjesmu i zvuke harmonike, puni lijepih utisaka, domaćini nas ispratiše, s nadom i željom da se ovo ubrzo ponovi.

Želim da se zahvalim klubu Sandžak i njegovom odboru, na pozivu i gostoprimstvo, a ujedno i da zahvalim svima koji svojim prisustvom uljepšaše ovo predvečerje i moj boravak u Kamniku“ saopštio je Faruk Faro Šabotić za portal Radio Petnjica.

E.B.