PETNJICA: DŽAMIJA U SKENDERIJSKOJ KALICI USKORO U FUNKCIJI (FOTO I VIDEO)

DCIM102MEDIADJI_0519.JPG

Predstavnici lokalne uprave i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Petnjica obišli radove na izgradnji džamije u Skenderskoj Kalici.

Grubi radovi na džamiji u Skenderskoj Kalici se privode kraju. Opština Petnjica će uskoro biti bogatija za još jedan vjerski objekat, nakon završetka ove džamije to će ujedno biti i 12. po redu džamija u Petnjici. Iz tog razloga predstavnici lokalne uprave, zajedno sa predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice Petnjica, Rifatom Agovićem su obišli radove.

DCIM102MEDIADJI_0505.JPG

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Petnjica Rifat Rifko Agović je kazao da je ovo veliki uspjeh kako za Medžlis Islamske zajednica Petnjica, tako i za mještane ovog kraja i da Islamska zajednica u Petnjici podržava, koliko je u njenoj mogućnosti ovakve i slične stvari.

,,Objekat je započeo sa izgradnjom prije dvije godine, prisustvujemo završetku grubih radova, tačnije pokrivačkim radovima. Želim da se zahvalim prvo porodici Suada Skenderovića koji su uložili dosta truda, rada, vremena, a i novca. Mi smo pratili od samog početka pa do danas radove. Što se tiče džamije, ovo je 12. džamija koja se u Bihoru gradi i ja se iskreno nadam da ćemo sledeće godine prisustvovati njenom otvaranju” kazao je Agović.

Mještanin Muslija Miro Skenderović se zahvalio ekipi Radio Petnjica koja je zajedno sa mještanima i predstavnicima Opštine Petnjica obišla radove i kazao da je i dijaspora aktivno uključena u prikupljanje sredstava za završetak radova na ovoj džamiji. On se takođe zahvalio svim ljudima koji su danas prisustvovali ručku i ljudima koji su pomogli i dali doprinos za izgradnju ovog vjerskog objekta.

DCIM102MEDIADJI_0513.JPG

U sklopu ove džamije odnosno molitvenog prostora i gasulhane, nalaziće se hatarhana i abdesthana kao i kupatila na dva sprata kazao nam je nosilac ovog projekta Suad Skenderović. Radovi na džamiji će se nakon ukrovljenja, privesti kraju za ovu godinu, jer kako je kazao Skenderović potrebne su dalje finansije kako bi se nastavilo sa finim radovima.

 

,,Kako je kazao Rifko radovi na ovoj džamiji su započeti prije tri godine. Prošle godine smo završili prvi sprat, onda smo ove godine nastavili drugi sprat i došli smo da završetka grubih radova i ukrovljenja džamije. Mislim da ćemo ove godine sa ukrovljenjem završtiti radove, jer su nam potrebna dalja finansijksa sredstva, da bi nastavili dalje sa gradnjom. Zahvalio bih se svima koji su do sada učestvovali, a naročito mojim prijateljima druge vjere, koji su podržali izgradnju ove džamije. Želim takođe da se zahvalim stovarištu ,,Čantrić” iz Berana i stovarištu ,,Radmanci” iz Petnjice koji su nam takođe pomogli” Kazao je Suad Skenderović.

,,Najviše bih želio da pohvalim porodicu Skenderović koja je dala nemjerljiv doprinos u izgradnji ove džamije, učešće je uzela i opština Petnjica kao i ljudi iz dijaspore i želim da se zahvalim svim onima koji su učestvovali i pomogli. Prije dvije godine smo primili zahtjev od rahmetli Tahira Skenderovića, da ustupimo mašine Komunalnog preduzeća za kopanje temelja ove džamije, što smo i uradili i nakon dvije godine evo svjedočimo da se grubi radovi na izgradnji privode kraju, na zadovoljstvo svih” saopštio je direktor Komunalnog preduzeća Petnjica.

 

ERIS BABAČIĆ