ZK „Bihor“ Luksemburg: NA PRAGU FESTIVALA “DANI BOŠNJAČKE KULTURE”

Zavičajni klub „Bihor“ iz Luksemburga, po trinaesti put organizuje festival „Dani bošnjačke kulture u Luksemburgu“.

Dijeli nas samo mjesec dana od ovog izuzetnog događaja, ne samo za Bošnjake, već i za sve doseljenike sa prostora ex-YU u Luksemburgu i okolnim zemljama. Pripreme su u punom jeku, a ova velika priredba zabave i kulture održat će se 24. i 25. novembra u Centru za kulturu opštine Rumelange.

 


Gosti su i ove godine etablirana imena sa kulturne scene Crne Gore, Kosova, Bosne i Hercegovine, Luksemburga…
Ove godine učesnici festivala biće:
Adem Ado Softić, prof.dr Draško Došljak, Mirsad Rastoder, Rebeka Čilović, Đorđe Šćepović, Salko Luboder i Dejan Vuković iz Crne Gore; glumice Emina Minka Muftić i Belma Salkunić, te prof. dr Izet Šabotić iz Bosne i Hercegovine, a sa Kosova dolazi pjesnik i publicista Mustafa Balje.

I ove godine na festivalu će se predstaviti književnik Dino Burdžović, porijeklom iz Bijelog Polja, koji živi i radi u Njemačkoj, a nastupiće i dvoje luksemburških pjesnika Carla Lukareli i Niko Helminger. Očekuje se da se festivalu pridruži i Branka Bogavac, prvi počasni građanin opštine Petnjica, rođena na Boru u Bihoru/Crna Gora koja je skoro svoj cijeli radni vijek provela u Parizu, gdje je u Ambasadi Crne Gore 2014. ovjenčana visokim priznanjem „Orden vitez umjetnosti i književnosti“.

Na festivalu će se u više navrata predstaviti  KUD „Bihor“ iz Luksemburga, koje već duži niz godina djeluje pod pokroviteljstvom udruženja ZK „Bihor“.
Pored ovih učesnika prisutnima će se obratiti i predsjednik opštine Rumelange Henri Haine.

Očekuje se, kao i svake godine, da programima festivala prisustvje veliki broj doseljenika sa Balkana koji žive u Luksemburgu, kao i onih iz okolnih zemalja Njemačke, Francuske i Belgije.

Jedan broj članova ZK„Bihor“ inkorporiranih u pripremu festivala neumorno radi na osmišljavanju i pripremi manifestacije koja je ogledalo ovog, jednog od najorganizovanijih udruženja u dijaspori, čiji članovi dolaze sa prostora Balkana.

Može se slobodno reći, shodno dinamici priprema, da će i ova, kao i prethodne manifestacije, biti vrlo uspješna.
F.S.