BIHORSKI PLANINARI OSVOJILI OLIMP I MUSALU (FOTO)

U proteklih nekoliko dana, bihorski planinari Rejhan Ramčilović, Esmira Ramčilović, Nino Skenderović i Emir Ećo ostvarili su veliki uspjeh za Petnjicu i rezultat za poštovanja.
Ova četvoročlana ekspedicija u razmaku od samo pet dana, uspjela je da osvoji najveći vrh Prokletija, Maja Jezerce 2694m.n.v i dvije planine sa najvećim nadmorskom visinom na Balkanu, planinu Olimp u Grčkoj i Musalu u Bugarskoj.
Kako su nam kazali, pohod na mitsku planinu Olimp u Grčkoj trajao je pet sati i 25 minuta hoda, čiji vrh Mitikas 2918 mnv je drugi najveći vrh na Balkanu, posle Musale. Radi se o vrlo zahtjevnom i teško osvojivom vrhu, ali nošeni iskustvom, željom uspjeli su u toj namjeri.
Musala je najveći vrh Bugarske ujedno i Balkanskog poluostrva. Vrh je visok 2.925 metara nadmorske visine, pa samim tim uspjeh koji su postigli bihorski planinari je vrijedan pažnje.
Takođe oni su osvojili brojne vrhove Crne Gore, a Rejhan Ramčilović nam je kazao da je ovo tek početak i da planiraju u skorije vrijeme osnovati Planinarsko-sportski klub u Petnjici.
On je član planinarskog sportskog kluba ,,Vojo Maslovarić” Berane, sa kojim je takođe osvajao brojne vrhove u Austriji i Sloveniji.
Ramčilović je istakao i jako dobru saradnju sa Planinarsko-sportskim klubom ,,Ahmica” Rožaje. Ovi planinari su osvajali vrhove i zemalja regiona. Osvojeni najveći vrhovi Crne Gore, Kosova, Albanije, Makedonije, Grčke, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije… a plan ove godine je osvojiti Grossglockner, najveći vrh Austrije sa 3978 metara nadmorske visine.
ERIS BABAČIĆ