BIHORSKO KULTURNO LJETO: SLIKE TIJANE GORDIĆ – KADA SE TAČKE PRETVORE U ŽIVE FORME

Izložba Tijane Gordić

Bihorsko kulturno ljeto u Petnjici i ove godine opravdalo je sva očekivanja i okupilo veliki broj ljudi. Iz dana u dan ređali su se događaji, a utisak je da je ova manifestacija prerasla okvire lokalnog i postala sinonim za petnjički kraj.

Jedan od značajnijih događaja desio se početkom avgusta kada je prvi put u Petnjici svoje radove izlagala Tijana Gordić, renomirana slikarka sa Cetinju, porijeklom iz Bijelog Polja.

Izložba slika “Ima jedno mjesto” otvorena je 3. avgusta a događaj je otvorio slikar Aldemar Ibrahimović.

“Ne postoji veća sloboda, niti radost od sposobnosti koja je data umjetniku dok nastaje neko njegovo slikarsko djelo. To su posebna stanja u kojim umjetnik istinski raste. Jedan od tih je i Tijana Gordić. Nešto nesvakidašnje u njenim radovima ka’ iglom da je rađeno. Ove slike, to je poentilizam ili divizionizam koji se radi pomoću tački u boji. To su radili ljudi, tražeći put modernoj umjetnosti krajem dvadesetog vijeka, kada je taj pravac i nastao.

Osim tih tačaka u boji koje ona tako precizno nanosi na platnu, kada pogledate sliku izbliza vidjećete da tu treba ogromni rad, ogromna energija, jer to nije puko prepisivanje stvarnosti okom, nego prenošenje svoih utisaka, vibracija, doživljaja… Iz toga vidimo da su se te tačke pretvorile u neke žive forme, geometrijske, prirodne forme. Sve to je potvrda da se radi o nadarenoj umjetnici koja sve više osvaja umjetnički svijet i svojim radovima zaslužno dobija najprestižnije nagrade. Dobitnica je nagrade za najbolju godišnju izložbu u Crnoj Gori. Udruženje likovnih umjetnika koje okuplja oko 600 članova odlučilo je da tu nagradu dodijeli Tijani Gordić“, rekao je Ibrahimović.

O biografiji Tijane Gordić govorio je Sinan Tiganj.

Tijana Gordić rođena je 1986. godine u Bijelom Polju. Diplomirala je 2009. godine u klasi profesora Rajka Todorović, odsjek slikarstvo, na Fakultetu Likovnih umjetnosti na Cetinju.

Dobitnica je nagrada: Bjelopoljsko „Likovno Proljeće“ (2019), Nagrada za zajednički rad sa Adinom Rastoderom, Hercegnovski zimski salon (2014); Nagrada za slikarstvo “Milunović,Stijović,Lubarda“, ULUCG, Podgorica (2013); Predstavljala Crnu Goru na Međunarodnom bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana; Nagrada Studenti za studente; Nagrada Prijestonice, Fakultet likovnih umjetnosti,Cetinje (2009); Nagrada za crtež, Fakultet Likovnih umjetnosti,Cetinje (2006).

Učestvovala je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Francuska, Makedonija, Bugarska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Grčka).