POGLEDAJTE KAKO JE PROTEKLA SVEČANA SJEDNICA SO PETNJICA POVODOM DANA OPŠTINE (FOTO I VIDEO)

U Centru za kulturu Petnjica, 4. avgusta, povodom Dana opštine održana je svečana sjednica SO Petnjica, kojoj su prisustvovale brojne zvanice iz različitih sfera društveno-političkog života.

Četvrti avgust je veoma važan datum za opštinu Petnjica, jer je u avgustu 2013. godine, referendumom odlučeno da Petnjica vrati samostalnost.

Na samom početku prisutnima se obratio predsjednik SO Petnjica, Mehmed Adrović koji je kazao da su u Petnjici nakon jedne decenije realizovani projekti u vrijednosti od 23. miliona eura.

Zatim je usljedio govor predsjednika opštine Petnjica Samira Agovića, koji je kazao da Petnjica, prije deset godina, kada je uspostavila status opštine krenula sa nule

,,Nije bilo lako i jednostavno boriti se sa izazovima, ali su posvećenost, odgovornost i vjera u uspjeh doprinijeli da pruzete obaveze izvršavamo hrabro i odlučno” kazao je Agović.

Nakon uvodnih obraćanja predstavnika Opštine Petnjica, usljedio je i govor gradonačelnika Komune Rumelanže Hajnirh Haina, koji je bio specijalni gost, a koji je spremio i održao svoj govor na crnogorskom jeziku na oduševljenje prisutnih.

Četvrti avgust je prilika da se uruče nagrade onima koji su dali najveći doprinos. Najveće opštinsko priznanje nagrada ,,4.avgust” dodijeljena je posthumno, rahmetli Rifatu Rastoderu, poznatom društveno-političkom radniku, novinaru i publicisti, velikom borcu za ljudska i manjiska prava svih naroda u Crnoj Gori, kao i čovjeku koji je mnogo pomogao Petnjici i ovom kraju.

Predsjednik žirija Erol Muratović je saopštio odluku žirija.

,,Jednoglasno je donijeta odluka da nagrad ,,4. avgust” za 2023. godinu bude dodijeljena posthumno, Rifatu Rastoderu. Rifat Rastoder je dugi niz godina svojim ukupnim inteleftualnim, društvenim i kulturnim angažmanom plijenio pažnju šire društvene javnosti. Pomenuti angažman se paralelno pretakao u kontinuiranu političku istrajnost i stvaralački opus, kojim je on pokušavao obogatiti, osvježiti i dati puni doprinos stvaranju što boljeg životnog ambijenta, za sve stanovnike Crne Gore, bez obzira na njihova nacionalna i vjerska opredjeljenja.”

Nagradu je primila njegova ćerka Melita, ističući da je njen otac pripadao zavičaju i da se kroz svoj život trudio da njegova Petnjica živi životom dostojnog čovjeka.

Takođe na ovoj sjednici su nagrađeni i najbolji studenti, a to su: Elvisa Latić Lejla Latić i Kenan Muratović.

ERIS BABAČIĆ