BIHORSKO KULTURNO LJETO: PROMOVISANA KNJIGA ZUKA MURATOVIĆA

U okviru X Bihorskog kulturnog ljeta, održana je promocija knjige  Zumbera Muratovića ,,Miruh jorgovana”.

Na promociji su govorili Faik Hadrović, Fehim Kajević, Ibrahim Osmanbašić i autor knjige Zumber Muratović.

Književnik i profesor geografije Faik Hadrović koji je rođen u Boroštici kod Tutina, a živi i radi u Sarajevu, je bio fasciniran brojem učeniska i interesovanjem za književnost u Petnjici.

,,Posebno mi je drago što ovdje vidim dosta književnika i pisaca i ljudi iz naše branše i nosim posebnu euforiju što mogu govoriti o Zuku Muratoviću”, kazao je Hadrović.

Fehim Kajević, pjesnik, pripovijedač, književni kritičar i publicista i dobitnik nagrade ,,Zlatno pero” Ćamila Sijarića je čestitao Muratoviću na ostvarenje u promovisanoj knjizi.

“Zumber je dostigao milozvučni jezik i govor sa samog dna čistog i kristalnog govora Ćamilovog Bihora”, rekao je Kajević.

Knježevnik Ibrahim Osmanbašić je rekao da mu je čast sjedeti sa ovakvim promoterima i razgovarati od djelu Zumbera Muratovića. Takođe je rekao da ova knjiga se direktno ne bavi tim osjetljivim temama, ali ona itekako zadire u samu suštinu bića bošnjačkog života.

Bihorski književnik Zumber Muratović rođen je 1956. godine u Petnjici. Bavi se poezijom, prozom i piše publicističke tekstove. Školovao se u Petnjici, Beranama, Podgorici, Tresteniku i Sarajevu. Objavio je do sada devetnaest knjiga. Živi i stvara u Sarajevu.

On je rekao da je u naslovu knjige životna vodilja jedne mirišljave drame koja nagovještava novi život novom svijetu i sve ono što između Emine i Hamze, dvoje mladih koji žude jedno drugom. Kako bi riješili tragičnu dramu dvije ugledne porodice, Emina bez znanja svojih roditelja nagovještava svom izabraniku Hamzi da mu sama dolazi uz Miruh jorgovana. U romanu opisuje određeni period življenja u Petnjici, kao i dobre međunacionalne komšijske odnose.

ADELISA ZVEROTIĆ