BIZNIS AGRO KLUB: Prinos malina na seoskom domaćinstvu ,,ĐUĐ“ bolji nego ikada

Malina je višegodišnja biljka, izuzetno finog i ukusnog ploda, te se iz tog razloga ovo voće naziva još i crveno zlato. Kada je u pitanju uzgoj malina, ovo voće se najbolje gaji na mjestima koja su blago nagnuta, koje je dobro osvijetljeno i koje nije izloženo jakim vjetrovima, pa je kao takva, opština Petnjica idealna za malinarstvo.

Uveliko je počela sezona berbe malina na prostoru Petnjice, a malinari s kojima smo razgovarali kažu da je ova godina među boljim kad je riječ o rodu maline.

Sabaheta Novalić koja se bavi malinarstvom zajedno sa svojom porodicom, na svom seoskom domaćinstvu posjeduje malinjak i, kako je kazala za naš portal, od bavljenja ovim poslom se može jako lijepo zaraditi. Cijena maline na njihovoj plantaži ove godine se kreće od 3.50 eura.

,,Malinarstvom se bavimo već duži niz godina, ove godine još uvijek hladnjačari nijesu formirali cijene maline, ali mi našu na plantaži prodajemo po 3.50 eura. Ono što želim da istaknem jeste da je ova godina, od kako se bavimo malinarstvom, najbolja do sad“ kazala je Novalić.

Malinarstvo, kao i svaki drugi posao, traži maksimalnu posvećenost, ukoliko želimo rezultate, a kako nam je Sabaheta saopštila, osim sto prodaju maline, oni proizvode i brojne druge domaće, organske proizvode kao što su: sokovi, džem, likeri od maline.

Razmišljaju o proširenju svog malinjaka, a kao problem izdvajaju nedostatak adekvatnih mašina za održavanje malinjaka.

Malinarstvo je definitivno budućnost Petnjice i posao od kojeg se može jako lijepo zaraditi. Ono što predstavlja problem malinarima i što im je na neki način neophodno, jeste hladnjača.

ERIS BABAČIĆ

 

 

 

Projekat Biznis Agro Klub podržan je od strane Ministarstva kulture i medija.