BIZNIS AGRO KLUB: VAŠAR “13. JUL” U NOVOJ MISIJI – PETNJICA “OŽIVJELA” NA DAN DRŽAVNOSTI CG (VIDEO)

Tradicionalni vašar ,,13. Jul“ ponovo je organizovan  u Petnjici.

Dešavalo se da ovaj vašar tokom svoje duge istorije i tradicije jednog srećnog vremena bihorskog kraja, mijenja lokacije u nekoliko navrata, od Kraka do zaustavne tačke Gusare, gdje je i doživio sudbinu gašenja i zapostavljanja, kao i mnogi na teritoriji Opštine Petnjica.

Kako vašar “13.JUL” ne bi bio u potpunosti zaboravljen, zaslužni za njegovo “oživljavanje“ i vraćanje iz prošlosti su Enver Rastoder i NVO Centar za seoski razvoj na čijem je on čelu, zajedno sa TO Petnjica i opštinom Petnjica.

Naime, već nekoliko godina unazad Rastoder se trudio da ovaj vašar ponovo vrati Petnjici i Petnjičanima, kroz razne inicijative i projekte, ali do realizacije njegove ideje je došlo tek prije nekoliko dana, kada je vašar po prvi put održan u centru Petnjice.

U razgovoru za naš portal Enver Rastoder je kazao da je uspio u onome što je zamislio i nada se da će ovaj vašar nastaviti u kontinuitetu da se održava baš na ovom mjestu.

,,Želja nam je bila da Petnjica živi kao što vidite večeras, to nam je bio jedini cilj. Svjesni smo da može i više i bolje, ali smatram da prvi put, nakon toliko godina bez održavanja ovog vašara, smo uspjeli da ga vratimo u Petnjicu i da je Petnjica večeras živa i da živi. Želja mi je da se nastavi u kontinuitetu održavati i naravno, da naredne godine bude još veća posjećenost. Gdje god ima ljudi, ima i života, gdje god možemo da napravimo druženja i okupljanja, dajte da napravimo to zajedno“, zaključio je Rastoder.

Direktor TO Petnjica Rešad Reško Muratović je kazao da je njihov zajednički cilj bio upravo da Petnjica živi i da su podržali, u saradnji sa opštinom Petnjica, inicijativu koja je potekla od NVO Centar za seoski razvoj.

,,Pokušali smo da vratimo vašar ,,13.jul“, koji se doduše održavao na drugim lokacijama, i napravili smo krupan korak prema tome da Petnjica i noću živi, kako je to i u drugim mjestima, kroz organizovanje ovakvih ili sličnih kulturnih sadržaja. TO Petnjica zajedno sa Opštinom Petnjica je prepoznala ideju koja je potekla od Envera Rastodera i NVO Centar za seoski razvoj i vrlo rado smo prihvatili i podržali ovu aktivnost“, saopštio je Muratović.

Na našem YT kanalu Radio Petnjica možete pogledati video zapis sa vašara u Centru Petnjice.

ERIS BABAČIĆ

Projekat Biznis Agro Klub podržan je od strane Ministarstva kulture i medija.