BIHORSKE BIOGRAFIJE – HIDAJET ĆEMAN: Šest mjeseci u Bihoru je ljepše nego šest godina u Americi…

Hidajet Ćeman

Ekipa Radio Petnjica je u okviru serijala Bihorske biografije posjetila Hidajeta Ćemana iz Vrbice.

,,Što se tiče cigareta počeo sam ih davno konzumirati i to sa nekih jedanaest godina i to zahvaljujući biki. Naučila me zato što su moji roditelji u tom periodu 1973. godine bili u Njemačkoj, a ja sam ostao ovdje kod deda i bike u Gornjoj Vrbici. Tada me kao najstarijeg unuka, koji je bio mnogo razmažen, nije mogla ni sa čim zadovoljiti, samo sa cigaretom. Tako je ostalo i dan danas.

Hidajet kaže da su živjeli u Tiganjima, susjednom selu Gornje Vrbice.

“Nas četvoro je tu živjelo, djed, bika, brat i ja. Roditelji su došli 1974. godine i onda su odveli i nas dvojicu, a nakon nekog vremena smo se vratili. Bavili smo se poljoprivredom, otac mi je radio kao vozač u bolnici, život je bio fizički dosta težak, ali psihički čini mi se da smo bili srećni. Kada sam otišao u Ameriku, nisam nešto ni razmišljao o povratku ovamo, sve do moje penzije, imao sam svoj posao, živio sa ženom. Nakon toga sam pošao u penziju i 2019. godine došao ovdje. Svakih šest mjeseci idem u Ameriku, ali ovih šest mjeseci ovdje mi je ljepše, nego šest godina u Americi”, priča Hidajet.

Razgovor sa Hidajetom možete pogledati na našem youtube kanalu.

Projekat Bihorske biografije urađen je u saradnji sa Fondom za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

(Mišljenja i stavovi izrečeni u okviru projekta Bihorske biografije ne odražavaju nužno i stavove Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, kao i redakcije Radija Petnjica)