HUSEIN EF. RAMČILOVIĆ O ZNAČAJU KURBAN BAJRAMA (VIDEO)

Husein ef. Ramčilović

U susretu velikom  prazniku Kurban-Bajramu ekipa Radija Petnjica je ugostila glavnog imama u Petnjici Huseina ef. Ramčilovića.

,,Želja mi je da na neki način približim ljudima šta znači Bajram, šta znači Kurban i koji su to povodi zašto mi bajramujemo ovaj Kurban-Bajram.

Kurban kao institucija u Islamu datira još Ibrahim a.s.

Riječ Kurban znači žrtvovanje, u ovom slučaju žrtvovanje u ime Allaha dž.š. da bi se kroz naš Ibadet materijalni i duhovni, jer nije samo cilj Kurbana materijalno trošenje novca, nego da bi se i duhovno približili Allahu dž.š.

Klanje Kurbana jeste to da se približimo Allahu dž.š.

Uvijek govorimo da je Kurban Bajram veliki Bajram koji traje četiri dana. Četiri su velika razloga zašto muslimani širom svijeta slave Bajram.

Jedan razlog je klanje kurbana, drugi razlog je to što su ovo dani Hadža, treći razlog jeste što je završetak objave Kur'ana na današnji dan uoči Bajrama.

Propisi koji se moraju ispoštovati da bi se kurban zaklao pravilno, prvo moramo učiniti nijet, mora biti od halal novca kupljeno, da je to u ime Allaha dž.š. i važno je napomenuti da je kurban najbolje zaklati pred svoju kuću, druga stvar, ako neko ne zna zaklati kurban treba bar biti prisutan uz onog ko kolje kurban. Ne smijemo klat kurban prije nego se preklanja Bajram namaz. Pravilna podjela Kurbana dozvoljeno je ako je neko siromašan i ukoliko nečija porodica nije godinu dana nije probala ili osjetila miris mesa može da ostavi čitav Kurban za svoju porodicu, ukoliko nije siromašan onda je pravilo da se podijeli na tri dijela: siromasima, porodici i komšijama i prijateljima. Tri dana je dozvoljeno klati Kurban, ali najbolje je prvi dan. Bajram je najbolje provesti u krugu porodice.

Ove godine će se Bajram klanjati u Savin Boru, Boru, Vrševu i Petnjici”, rekao je između ostalog glavni ima Husein ef. Ramčilović.

ADELISA ZVEROTIĆ