VIDEO: Vašar na Turjaku 31.jula

Organizatori prošlogodišnjeg vašara na Lađevcu Mehmed Mele Ajdarpašić, ugledni stočar iz Vrševa, Amar Muratović, uspješni privrednik i Mijaz Ramdedović, predstavnik fondacije “Čovjek ne umire”, koji je ujedno pokretač mnogih drušveno korisnih aktivnosti u Petnjici, bili su gosti u emisiji koju je realizovala ekipa Radija Petnjica.

Povod za gostovanje u našoj emisiji je namjera da se oživi još jedan tradicionalni vašar na prostoru Bihora, a u pitanju je vašar na Turjaku.

Organizatori nošeni, sada već dobrim, prošlogodišnjim iskustvom u organizacionom smislu, pokušaće ove godine da naprave vašar za pamćenje na Turjaku, kao što su to uradili sa vašarom na Lađevcom prošle godine, kada je oboren rekod posjećenosti sa preko 3.000 ljudi. Plan i novitet ove godine je takođe da na Turjaku budu organizovani Dani dijaspore, kao i brojne sportske igre i takmičenja, što će u potpunosti kompletirati ovaj događaj.

Već su krenuli krupnim koracima u realizaciju ovog plana. Pomjeren je termin za održavanje vašara, sa predviđenog 02. avgusta, na 31. jul, koji je ujedno i novi termin za vašar na Turjaku.

Opštine Petnjica i Rožaje su pozdravili ovu inicijativu i odborili datumski pomijeranje vašara, jer smatraju da je to zaista dobra ideja i da smo prethodnih godina imali dva značajna vašara na isti dan, što sada neće biti slučaj.

Mehmed Mele Ajdarpašić je kazao da je naša dužnost održati tu tradiciju i prenijeti to na mlađe generacije, jer su naši preci i u mnogo težim uslovima znali organizovati jako dobro vašare.

,,Ne smijemo zaboraviti našu tradiciju. Moram napomenuti- Lađevac je tradicija naših starih, koji su nam ostavili to u amanet, koji su znali da to organizuju u dosta gorim uslovima, družili se i sklapali se mnogi brakovi u tim vremenima. Naša je dužnost da to nastavimo i to ne smijemo zaboraviti. Čak se nekoliko dana prije pripremalo za vašare, ljudi su pričali da bi se putovalo svu noć da bi se stiglo na Lađevac ujutru na vašar”, kazao je Ajdarpašić.

Amar Muratović, uspješni privrednik iz Petnjice, koji je ujedno i predsjednik Udruženja Klaster ,,FARMERI SA BIHORA” kazao je da će novitet na ova dva vašara biti to što će članovi Klastera ,,FARMERI SA BIHORA” moći da izlože na štandovima svoje proizvode: sir, kajmak, med, voće, povrće, svježe sokove.

,,To su dva događaja koji će biti posjećeni i od strane dijaspore. Mi smo došli na ideju iz Uprave klastera da bi mogli na tim vašarima dodati poseban dio za Klaster, gdje će moći naši članovi da izlože i prodaju svoje proizvode. Obezbijedićemo kombi sa termokingom gdje možemo da skladištimo proizvode kako se ne bi ugrijali ili oštetili. Svakako će biti obezbijeđeni i štandovi za svakog izlagača. Putni troškovi u iznosu od 30 eura, koji će biti obezbijeđeni za njih. Na farmere je samo da nam se jave što prije kako bi uklopili sve”, saopštio je Muratović.

Predstavnik fondacije ,,ČOVJEK NE UMIRE” Mijaz Ramdedović, kazao je da je posebno osjećajno kada čovjek iz dijaspore dođe u svoj zavičaj i da se upravo tu javljaju nove ideje kako pomoći svom zavičaju. Oni su došli na ideju da se u sklopu vašara organizuju i tradicionalni Dane dijaspore jer smatraju da će na taj način ovaj vašar znatno zaživjeti.

,,Dogovorili smo sa predsjednikom Opštine Petnjica Samirom Agoivićem i predsjednikom Opštine Rožaje, Rahmanom Husovićem, da kalendarski pomjerimo održavanje vašara sa 02.08. na 31.07. poučeni iskustvom sa vašara na Lađevcu. Obaveza nam je i važnost da oživimo vašar na Turjaku. Sama organizacija tog vašara na Lađevcu se odigrala tri dana prije, a sada zamislite kada smo krenuli u organizaciju ova dva vašara- tri mjeseca prije. Ono što će biti specifično jeste da će se na vašaru koji će se održati 31. jula na Turjaku održati i Dani dijaspore, koji su se održavali dvadeset godina u Domu kulture Petnjica, koji su odlično organizovani i postali simbol Crne Gore. Sada ćemo Dane dijaspore da iznesemo u prirodu. Sigurnan sam da će na oba vašara biti bogat program”, zaključio je Ramdedović.

Predsjednik opštine Petnjica Samir Agović je kazao da je jako važno očuvati i baštiniti tradiciju. Najavio je da ove godine opština Petnjica ima u planu da vrati još jedan popularan vašar na ovim prostorima, a to je 13. jul, koji će se odvijati u užem gradskom jezgru.

,,To ima smisla, samo treba organizovano raditi i nastojati da se to unapređuje iz godine u godinu. Upravo na fonu toga smo razgovarali sa našim ljudima u dijaspori i TO Petnjica i mnogim drugim organizacijama da i 13. jul vratimo građanima u Petnjici. Osmišljavamo kako to treba da se odvija. Ono što je većinsko opredjeljenje jeste da taj vašar treba da se odvija ovdje u Petnjici. Treba obilježiti i taj značajan datum za Crnu Goru na pravi način. Obzirom da smo imali vašar 13. jul u Gusarama dugo godina i da se on iz godine u godinu pomjerao, ove godine smo došli na ideju i vjerujemo da možemo zajedno kreirati i osmisliti zajedno na drugačiji način u urbanom prostoru”, saopštio je Agović.

Cjelokupnu emisiju i razgovor sa organizatorima vašara, kao i sa predsjednikom Opštine Petnjica možete pogledati na YouTube kanalu Radio Petnjica.

ERIS BABAČIĆ