NVO “VIS LEGIS”: Stop divljim deponijama

 

Nevladina organizacija „Vis Legis“ iz Petnjice, započela je realizaciju projekta “Stop divljim deponijama”. Projekat je podržan kroz program Podržani=Osnaženi koji realizuje Fond za aktivno građanstvo u partnerstvu sa Zakladom za razvoj lokalne zajednice „Slagalica“ iz Hrvatske. Program finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Projekat ima za cilj unapređenje stanja životne sredine u Petnjici uklanjanjem divljih deponija i promjenom navika lokalnog stanovništva u vezi sa odlaganjem otpada i edukacijom o zaštiti životne sredine. Aktivnosti u okviru projekta započele su polovinom maja 2023. i realizovaće se u periodu od 3 mjeseca, a ukupna vrijednost projekta iznosi 3,610 eura.

Nakon završetka implementacije projekta očekuje se ostvarenje sledećih rezultata:

  1. Očišćene tri divlje deponije na teritoriji opštine Petnjica, uz sadnju sadnica.
  2. Edukovani đaci, lokalno stanovništvo i NVO o zaštiti životne sredine, pravilnom odlaganju otpada i ciljevima održivog razvoja

U okviru projekta realizovaće se akcije čišćenja i ozelenjavanja divljih deponija, organizovati predavanja o zaštiti životne sredine za učenike, NVO i lokalne zajednice, a sve će biti propraćeno medijskom kampanjom čiji dio će biti I podjela promotivnih materijala.

Ovaj tekst je nastao uz finansijsku podšku Evropske unije i Ministarstva javne uprave. Njegov sadržaj je isključivo odgovornost autora i udruženja i ni na koji način ne odražava stavove donatora