“DANI MUZEJA” I U PETNJICI

JU Centar za kulturu Petnjica se priključio akciji i pozivu Ministarstva kulture i medija u međunarodnoj manifestaciji povodom obilježavanja Dana Muzeja.

Praksa manifestacije je da muzeji, u okviru obilježavanja, budu otvoreni do kasnih večernjih sati. U ovom slučaju Centar za kulturu je otvorio vrata muzeja od 08:00h do 20:00h. i na taj način zainteresovanim posjetiocima omogućio da razgledaju eksponate sa kojim raspolaže muzejska jedinica Centra za kulturu.
Međunarodni dan muzeja 18. maj obilježava se od 1977. godine pod pokroviteljstvom Međunarodnog muzejskog savjeta (ICOM), sa ciljem afirmacije muzeja i isticanja njihove uloge u promovisanju kulturne različitosti i interkulturalnog dijaloga.
Ovogodišnja tema manifestacije “Muzeji, održivost i blagostanje”, bazirana je na promovisanju muzeja kao nosilaca pozitivnih promjena, jačanju veza između muzeja i lokalne zajednice, promovisanju kulturne razmjene kao faktora pomirenja među narodima i realizacije Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.
Zaposleni u JU Centar za kulturu Petnjica suse zahvalili profesorima i učenicima SMŠ Petnjica i JU OŠ “ Mahmut Adrović “ kao i svim građanima koji su posjetili prostorije muzeju.
ADELISA ZVEROTIĆ