BIZNIS AGRO KLUB: U posjeti gazdinstvu Novalića – SPOJ POLJOPRIVREDE I TURIZMA

Ekipa Radija Petnjica posjetila je porodično gazdinstvo Novalića u selu Lagatore, koji su dobar primjer zajedništva i sloge, kao i dokaz da se sopstvenim radom može postići mnogo, na različitim poljima.
Oni na svom gazdinstvu pored 5000 sadnica maline na nadmorskoj visini oko 800 metara, posjeduju i plasteničku proizvodnju i proizvodnju na otvorenom.
Napravili su dobar spoj između poljoprivrede i turizma, jer Novalići takođe posjeduju I seosko domaćinstvo i spremno dočekuju nove goste i turiste. Pored obima posla i rada na gazdinstvu Sabaheta Novalić pronađe vremena za rad na brojnim humanitarnim aktivnostima, kao i promociji Opštine Petnjice, kako širom Crne Gore, tako I regiona.
Kako nam je saopštila za naš portal bavljenje malinarstvom je isplatljiv i unosan posao, krenuli su sa 1500 sadnica, a sada posjeduju 5000. Pored malina krenuli su u razvijanje i širenja plantaže jagoda.
,,Ovo je treća godina kako posjedujemo ovaj malinjak prvu godinu smo zasadili 1500 sadnica tako da smo sada uvećali na 5000 sadnica. Isplatljivo je baviti ovom proizvodnjom. Cijena maline prošle godine je bila dobra za nas proizvođače, dok otkupljivači su naišli na poteškoće zbog plasmana maline na tržištu ako bude cijena maline kao prošle godine nastojaćemo da uvećamo proizvodnju, jer je ovo unosan posao i može se zaraditi. Takođe posjedujemo jednu malu parcelu jagoda gdje takođe planiramo i tu proizvodnju proširiti, jer te jagoda imamo koje imamo tri puta godišnje cvjetaju i rađaju.
Pored malina i jagoda imamo i plasteničku proizvodnju i proizvodnju na otvorenom i tu ćemo nastojati da povećamo proizvodnju kako u plastenicima tako i na otvorenom“ kazala je Sabaheta Novalić.
Ovo ne bi uspjela sama, pa joj u svemu ovome ogromnu podršku pružaju braća i porodica, a kako nam je kazala sada kreću proljećni radovi na gazdinstvu, sa proljećem dolaze i proljećni radovi pa samim tim treba mnogo truda, zalaganja i vremena, ali motiva ne fali sve što imaju su postigli isključivo svojim radom i svaki rad ako ga radiš srcem se isplati.
,,Ovo smo isključivo postigli sopstvenim radom, došli smo na ideju da registrujemo seosko domaćinstvo pod nazivom ,,Đuđ“ gdje smo prethodne godine to i uradili jer smo uvidjeli turistički potencijal naše opštine. U ovom seoskom domaćinstvu ćemo pružati usluge kako domaćim tako i stranim gostima isključivo će se služiti zdrava organska hrana. Na svom gazdinstu smo napravili spoj poljoprivrede i turizma, jer bez ove dvije strateške grane nema razvoja sela, pa samim tim i opštine“ zaključila je Sabaheta Novalić.

Projekat Biznis Agro Klub podržan je od strane Ministarstva kulture i medija.

ERIS BABAČIĆ